09-10-2020

Ove godine pokrenuto 89 stečajeva

Privredni sud je, postupajući po predlozima Poreske uprave (PU), ove godine otvorio stečaj kod 89 obveznika.

Ove godine pokrenuto 89 stečajeva | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

PU je, kako su Pobjedi saopštili njeni predstavnici, od početka godine Privrednom sudu predala 76 predloga za otvaranje stečajnog postupka zbog poreskog duga.

Otvoreno je njih 89, a dio je posljedica prošlogodišnjih predloga.

"PU je prošle godine predložila uvođenje stečaja kod 567 poreskih obveznika, a ove godine je poslala 76 predloga", kazali su iz PU i dodali da je Privredni sud uvažio veliki broj njihovih prijedloga.


Poreska uprava, Foto: MINA

Privredni sud je, postupajući po predlozima PU, prošle godine otvorio stečaj kod 502 obveznika, a ove kod 89.

Iz PU su objasnili da je s početkom pandemije Covid-19 Privredni sud prilagodio svoj rad epidemiološkoj situaciji, pa se to odrazilo i na dinamiku predlaganja stečaja od PU.

"Ali ovu mjeru predviđenu planom za upravljanje poreskim dugom sprovodićemo u kontinuitetu i to kod svih obveznika kod kojih primjenom ostalih mjera ne bude moguće naplatiti dug", poručili su iz PU.

PU je, zbog specifičnog rada Privrednog suda usljed pandemije, bila privremeno obustavila podnošenje predloga za uvođenje stečaja kod dužnika, ali ih je pripremala. Naveli su da je pandemija rezultirala odlaganjem naplate potraživanja od 45 miliona EUR.

Ove godine PU je naplatila blizu 11 miliona EUR poreskog duga, a od početka primjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja 74,9 miliona EUR.

Od toga je od preduzeća naplaćeno 60,2 miliona, od pojedinaca blizu 9,9 miliona, a od lokalnih preduzeća i javnih ustanova blizu 4,87 miliona EUR.

Naplata reprogramiranih obaveza u ovom momentu iznosi 71,58 odsto u odnosu na dospjele poreske obaveze.

PU je na kraju prošle godine prijavila 378 miliona EUR poreskog duga, što je za oko 20 miliona EUR manje nego na kraju 2018.


(MINA Business)