23-05-2023

Perović: Spremni smo za kontrolu trošenja novca u kampanji

Agencija za sprečavanje korupcije spremna je za kontrolu trošenja novca u izbornoj kampanji, iako će u izbornu trku čak 15 lista.

Perović: Spremni smo za kontrolu trošenja novca u kampanji | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Pored onih koji inače prate rad partija, obučeni su i službenici iz drugih sektora kako bi izborni proces bio otvoren za sve zainteresovane subjekte, kazala je za Radio Crne Gore direktorica ASK-a Jelena Perović.

"Mi smo iz drugih sektora povukli ljude, koji su u međuvremenu obučeni da rade posao provjere i svih ostalih pojedinosti vezanih za same izvještaje koje političke partije dostavljaju", kazala je ona.

Perović podsjeća da Agencija radi suštinsku kontrolu, a to znači da ne provjerava samo partije već i one koji im daju novac.

"Sve se provjerava i sa drugim subjektima, takozvanim "pružaocima usluga" partijama. Tako da radimo unakrsno provjeravanje iz tri ili četiri izvora i tek nakon toga objavljujemo konačne izvještaje o visini utrošenog novca", istakla je Perović.

Crnoj Gori je potrebna izmjena seta izbornih Zakona, a ne samo zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije, smatra direktorica te institucije. To bi značilo i više odgovornosti.

"Imamo problem da koalicije i grupe grđana nemaju pravni subjektivitet i ne mogu prekršajno odgovarati šta god da se desi u toku izbornog procesa. Transparentnost mora biti osnov svakog izbornog procesa i da u tom dijelu institucija kojom rukovodim će dati važan doprinos", zaključila je Perović.

Izvor: RTCG