01-12-2023

Peta u nizu besplatnih dvodnevnih obuka za mlade koji se bave kulturom 9. i 10. decembra

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ upućuje poziv mladima koji se bave kulturom ili su zainteresovani za kulturu, a dolaze iz Budve, Kotora i Herceg Novog, da se prijave na petu u nizu besplatnih dvodnevnih obuka „Budžetiranje projekata“, koja će biti održana 9. i 10. decembra od 10 do 18h u Omladinskom klubu u Budvi.


Foto: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“

Obuke su posvećene sticanju konkretnih znanja i vještina mladih u vezi sa izradom budžeta za projekte u kulturi.

"Polaznici će na ovoj obuci steći temeljno razumijevanje procesa planiranja i naučiti da upravljaju finansijama u okviru projekata u domenu kulture. Zatim, naučiće kako da efikasno razvijaju budžete za svoje projekte, identifikuju troškove i prihode, pravilno alociraju resurse, te kreiraju što održivije projekte. Obuka je ključna za sve koji već pišu ili namjeravaju da rade projektne prijave, a naročito za one koji su zaduženi za upravljanje finansijama u okviru projekta", naveli su organizatori.

Trener s kojim će učesnici/ce raditi je prof. dr Edin Jašarović, menadžer u kulturi i medijima, producent brojnih domaćih i međunarodnih kulturnih projekata, autor mnogih naučnih i stručnih radova i publikacija, vanredni profesor i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na Cetinju.


Foto: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“

"Obuka, kao i projekat u cjelosti, namijenjen je prije svega mladima, kao i mladim profesionalcima u kulturi iz Budve, Kotora i Herceg Novog, te je definisano da donja starosna granica bude 15, a gornja 35 godina.

Učesnici/e obuke imaće priliku da steknu potvrdu o uspješno završenoj obuci, a učenici/e iz Kotora i Herceg Novog imaće obezbijeđen hotelski smještaj (subota, 9. decembar) i obroke u Budvi tokom oba dana. Svi polaznici/e obuke imaće obezbijeđene ručkove, posluženje i osvježenje tokom kafe pauza u TQ Plazi, kao i besplatne radne materijale", naveli su iz Društva „Bauo“.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem društvenih mreža Facebook i Instagram ili direktno na e-mail organizacije (drustvobauo@gmail.com), slanjem osnovnih podataka o sebi (npr. CV, biografija, portfolio, neki relevantan internet link ili slično) – do četvrtka, 7. decembra, u 16:00h.

Organizatori napominju da je maksimalan broj učesnika/ca po obuci 10.

"Podsjećamo, u pitanju je peta od 10 planiranih dvodnevnih obuka iz raznih oblasti za mlade iz iz Budve, Kotora i Herceg Novog, koje ćemo ove jeseni i zime organizovati u Budvi. Detaljnije o obukama, kao i o samom projektu "Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", možete se informisati na vebsajtu organizatora", navodi se u obavještenju.

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementira projekat „Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi“, podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2). ReLOaD2 finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, koje su podržale naš projekat, čineći klaster „Coastal Mates“.