06-03-2023

Petrovac od 17. marta domaćin najboljim šahistkinjama Evrope, očekuje se dolazak 142 takmičarke

Pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu za žene biće održano u Petrovcu u periodu od 17. do 30. marta u organizaciji Šahovskog saveza Crne Gore i Evropske šahovske unije. Za šampionat su se prijavile 142 šahistkinje iz 35 država, a našu zemlju predstavljaće pet takmičarki.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva (arhiva)/Pixabay

Više detalja uoči izuzetno važnog sportskog događaja, koji će biti održan u hotelu "Palas", za portal RTV Budva saopštio je portparol Šahovskog saveza Crne Gore, Mitar Đukanović koji je istakao da sama organizacija šampionata ovakvog formata predstavlja veliku čast i privilegiju za naš Savez.

"Smatramo da je dobijanje domaćinstva kruna odgovornog i predanog rada, gdje smo se ranije pokazali kao uspješni organizatori takmičenja. Podsjetiću da smo 2021. godine, upravo u Petrovcu organizovali Mediteransko prvenstvo i Evropski školski kup sa preko 200 učesnika iz preko dvadeset zemalja. Ipak organizacija Pojedinačnog prvenstva Evrope za žene je posebna i sigurno da ćemo dati sve od sebe da predstojeći turnir u Petrovcu bude na najvećem mogućem nivou. Ulazimo u završnu fazu priprema i mislim da ćemo izuzetno uspješno odgovoriti izazovu, a da će ljubitelji šaha, kako u Crnoj Gori, tako i u čitavom svijetu uživati u praćenju turnira", kazao je Đukanović.


Đukanović, Printscreen: Youtube/RTV Nikšić

On je napomenuo da se za Pojedinačno prvenstvo Evrope u Petrovcu prijavilo dvadesetak šahistkinja više u odnosu na prošlogodišnji šampionat u Pragu. Crnu Goru će predstavljati reprezentativke Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović, dok će nešto mlađe Tara Ivanović i Marija Mia Maraš pokušati da iznenade u izuzetno jakoj konkurenciji.
Portparol Šahovskog saveza očekuje jako zanimljivo Prvenstvo, s obzirom na to da će Petrovac ugostiti ponajbolje takmičarke iz zemalja Evrope.

"U Petrovcu će nastupiti sve tri osvajačice medalja sa prošlogodišnjeg prvenstva, a titulu će braniti poljska šahistkinja Monika Soćko. Tu su i srebrena i bronzana, šahistkinje iz Azerbejdžana, Gunaj Mamedžada i Ulvija Fatalijeva. Očekuje se i dolazak dvostruke evropske šampionke, ruske šahistkinje Valentine Gunjine, prvakinje iz 2021. godine - Eline Denilian iz Jermenije, te nekadašnje evropska i svjetske šampionke Antoanete Stefanove iz Bugarske. Ipak listu učesnica predvode reprezentativke Gruzije, Bela Kotenašvili i Nino Baciašvili", najavio je Đukanović.


Monika Soćko braniće u Petrovcu titulu evropske šampionke, Foto: Wikipedia

Našeg sagovornika raduje to što se najbolji šahisti i najuspješnije šahistkinje Evrope ove godine bore za odličja na prvenstvima u Crnoj Gori i Srbiji.

"Prvenstva Evrope u šahu počela su da se organizuju 2000. godine, pa su ove godine na programu 23. izdanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, a napomenuću da je Prvenstvo Evrope za muškarce u toku i da se igra u Srbiji, tačnije u Vrnjačkoj Banji. Tako je evropski šah ove godine skoncentrisan kod nas i u Srbiji, što svakako raduje i potvrđuje šahovsku tradiciju ovih prostora. Kruna će biti ekipni šampionat Evrope u obje konkurencije koji će u novembru biti održan u Budvi", kazao je on.

Đukanović je Šahovskom klubu "Dama" iz našeg grada čestitao plasman u Premijer ligu Crne Gore, a zahvalio je i rukovodstvu Opštine Budva na podršci šahovskim aktivnostima.

"Sport je definitvno najbolji brend Crne Gore, a organizacijom ovakvih takmičenja Šahovski savez Crne Gore promoviše šah na najbolji mogući način, ali i Crnu Goru kao poželjnu, kako šahovsku, tako i turističku destinaciju. Zato ovo takmičenje ima veliki značaj za naš šah, za naš sport, ali i Petrovac, Budvu i generalno Crnu Goru", zaključio je on.


Detalj sa Mediteranskog prvenstva u Petrovcu 2021, Foto: ŠSCG

Petrovac se prije dvije godine pokazao kao dobar domaćin Mediteranskog prvenstva, a organizacija Pojedinačnog prvenstva u šahu za žene je odlična prilika za brendiranje ovog mjesta na budvanskoj rivijeri kao idealnog za susrete sportista koji pripadaju samom vrhu drevne igre.



M.S.