16-06-2023

Po presudama protiv države za tri mjeseca isplaćena 3,2 miliona eura

Prema podacima Ministarstva finansija u prvom kvartalu po osnovu izvršnih presuda, a u odnosu na organe koje po Zakonu o državnoj imovini zastupa Zaštitnik imovinsko – pravnih interesa iz državnog trezora isplaćeno je 3.236.893 eura.


Foto: RTCG

To se navodi u Informaciji Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa Crne Gore za period od 01. januara do kraja marta ove godine.

Kako se navodi u izvještaju, u prvom kvartalu 2023. godine Zaštitnik je ukupno primio 1.103 tužbe kojima su pokrenuti parnični postupci pred osnovnim sudovima, Privrednim i Vrhovnim sudom, postupao je u 2.724 predmeta izršenja, kao i u pokrenutim upravnim postupcima pred nadležnim PJ Uprave za katastar i državnu imovinu, komisijama za povraćaj i obeštećenje, te sporovima pred Upravnim sudom u ukupnom broju 385.

Pored ostalog, Zaštitnik je u prvom kvartalu imao 604 građanska predmeta, dok je na zahtjev državnih organa koje zastupa u drugom kvartalu dao 25 mišljenja.

“Pred Centrom za alternativno rješavanje sporova zaključeno je 108 poravnanja, a postupao je u 241 predmetu”, navodi se u dokumentu.

Prema podacima Ministarstva finansija u prvom kvartalu po osnovu izvršnih presuda, a u odnosu na organe koje po Zakonu o državnoj imovini zastupa Zaštitnik, sa računa Državnog trezora isplaćeno je 3.236.893 eura.

“U cilju smanjenja troškova postupka, u Izvještaju se apeluje na sve državne organe da postupaju po računima i fakturama, pravosnažnim sudskim presudama i rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova postupka izvršenja”, navodi se u informaciji.

Takođe, kako navode, potrebno je da svaka budžetska jedinica potraživanja svojih zaposlenih, koja su u skladu sa zakonom, Opštim i Granskim kolektivnim ugovorom, a imajući u vidu sudsku praksu u predmetima iz istog činjeničnog i pravnog osnova, na vrijeme plaća naknade koje zaposlenima pripadaju i time, kako se navodi, spriječe dodatne troškove kako u sudskim postupcima, tako i u postupcima izvršenja.


(Portal RTCG)