11-04-2023

Počela eksterna provjera znanja, za poštovanje pravila zaduženi supervizori

U svim srednjim školama u Crnoj Gori učenici završnih razreda počeli su danas polaganje maturskih i stručnih ispita, a prvi put ove godine provjeri znanja prisustvuju i ovlašćeni predstavnici Ispitnog centra i supervizori. Oni su, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, zaduženi za poštovanje pravila organizacije i realizacije ispita u školama.

Počela eksterna provjera znanja, za poštovanje pravila zaduženi supervizori | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Roditelji, đaci, ali i prosvjetni radnici ukazivali su prethodnih godina na propuste u organizaciji tokom eksterne provjere znanja na završetku osnovne i srednje škole. Najviše pritužbi odnosilo se na prepisivanje tokom ispita i pomoć nastavnika, a u pojedinim školama djeca su kao ispomoć tokom rješavanja zadataka koristila i telefone.

Maturanti su danas imali ispit iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, kao i iz Albanskog jezika i književnost, a naredna provjera znanja očekuje ih 10. maja kada će biti organizovan ispit iz stranog jezika.

Povodom početka polaganja, Gimnaziju “Slobodan Škerović” danas je posjetio ministar prosvjete mr Miomir Vojinović.

“U okviru priprema za polaganje maturskog i stručnog ispita, kako bi se obezbijedili isti uslovi za sve učenike, ranije su organizovani sastanci predstavnika Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra sa direktorima svih srednjih škola u Crnoj Gori“, rekao je ministar Vojinović, ističući da će ove godine, ispitima pored test-administratora prisustvovati i ovlašćeni predstavnici Ispitnog centra kao i supervizori. Oni će pratiti poštovanje pravila organizacije i realizacije ispita u školama.

Podsjetio je na to da propisi o ponašanju u toku eksterne provjere znanja učenika srednjih škola postoje.

“Na ovaj način želimo da stvorimo uslove da se pravila sprovođenja ispita maksimalno poštuju i da uslovi u kojima se ispiti polažu, budu isti u svim školama i za sve učenike”, kazao je ministar prosvjete.

On je, kako su saopštili iz Ministarstva prosvjete, učenicima poželio srećan rad, uz poruku da su se njihovi nastavnici trudili da im na najbolji način prenesu svoje znanje svih ovih godina učenja.

“Na našim učenicima je da pokažu šta su naučili jer danas polažu svojevrstan ispit zrelosti. Želim im svima sreću na današnjem i na svim ostalim ispitima koji im predstoje“, zaključio je Vojinović.

Izvor: Roditelji.me