07-10-2020

Pola miliona eura iz Fonda za talente

Ministarstvo prosvjete objavilo je konkurs za dodjelu nagrada najboljim učenicima i nastavnicima iz Fonda za kvalitet i talente, čiji će budžet biti oko pola miliona eura.

Pola miliona eura iz Fonda za talente | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija/teachmiddleeastmag.com/
Iz Ministarstva su kazali da će prosječna nagrada iznositi 1.000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500.

„Konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada otvoren je do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se nagrade iz Fonda dodjeljuju treći put zaredom, a cilj je da se nagrade i promovišu najbolji u sistemu obrazovanja.

„Fond je jedan od načina da se fokus stavi na prave vrijednosti i one koji ih pronose svojim radom i postignućima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se prijave vrednovati na osnovu kriterijuma koji su sadržani u Pravilniku o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente, koji je objavljen na veb sajtu Ministarstva u dijelu „Pravilnici“.

Kriterijumi za učenike će se odnositi na uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini.

„Kao i na članstvo u reprezentaciji, u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da smo i dalje čvrsto na stanovištu da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da će se, kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, vrednovati autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima.

„Kao i autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo“, naveli su iz Ministarstva.

Dodaje se da će jedan dio nagrada iz Fonda biti dodijeljen po automatizmu, nezavisno od Konkursa.

„I to svim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i Centra za stručno obrazovanje, te međunarodnom takmičenju u koordinaciji Ispitnog centra“, kazali su iz Ministarstva.


Mina