10-09-2021

Pooštreni uslovi za ulazak u Crnu Goru

U Crnu Goru će od utorka moći da uđu samo osobe koje ispunjavaju uslov da je prošlo 14 dana od kada su potpuno vakcinisane, predviđeno je novim epidemiloškim mjerama koje su predstavljene danas.

Pooštreni uslovi za ulazak u Crnu Goru | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović objasnila da će od utorka u Crnu Goru moći ući i osobe koje ispunjavaju uslov da je prošlo 14 dana od imunizacije vakcinama koje se daju u jednoj dozi

Ona je objasnila da će u Crnu Goru moći ući osobe koje posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana.

Borovinić Bojović je kazala da će u Crnu Goru moći ući i osobe koje posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

"Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom koji ne ispunjavaju nijedan od propisanih uslova se upućuju u izolaciju koju je moguće prekinuti PCR testom koji je negativan šestog dana od prelaska granice", kazala je Borovinić Bojović na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da u Crnu Goru bezuslovno ulaze osobe mlađe od 18 godina - i crnogorski državljani i stranci.

Borovinić Bojović je kazala da su s obzirom na očekivanu promjenu epidemiološke slike u Crnoj Gori, razmatrani različiti scenariji u vezi sa mjerama – od zaključavanja pojedinih gradova do uvođenja policijskog časa na teritoriji cijele države.

"Prevagnula je odluka o tome da se prednost da imunizaciji na koju je odgovor u Crnoj Gori do sada dobar s obzirom na to da je prvu dozu do sada dobilo preko 45 odsto punoljetnih građana", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da ne bi bilo pooštravanja mjera da su se dosadašnje poštovale i rigorozno kontrolisale.

Borovinić Bojović je kazala da je novim mjerama koje stupaju na snagu sjutra, predviđeno da se u okviru Nacionalne digitalne COVID potvrde više neće priznavati status djelimične vakcinacije.

Nacionalna potvrde biće validna, kako je objasnila Borovinić Bojović i ako osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana;

Potvrda će biti valida i ako osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Borovinić Bojović je objasnila da je novim mjerama predviđeno da svadbama i ostalim privatnim proslavama kao i sportskim događajima koji se održavaju u zatvorenom prostoru može da prisustvuje do 100 ljudi pod uslovom da ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Borovinić Bojović je rekla da broj prisutnih takvim događajima na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata nije ograničen, ali da svi gosti kao i zaposleni moraju da ispunjavaju jedan od propisanih uslova.

"Izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata zabranjeno. Svi organizatori svih navedenih događaja su obavezni da odrede lice koje će vršiti kontrolu i biti odgovorno za poštovanje ovih mjera", navela je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da se ulazak u diskoteke i noćne klubove omogućava samo osobama koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde, a broj prisutnih gostiju se ograničava na 100.

"Ulazak u tržne centre omogućava se samo licima koja ispunjavaju jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da kao ljekar, moram da osudi pokušaje žigosanja kojima su bili izloženi pojedini profesori koji poštuju epidemiološke mjere.

"Kada sam đacima čestitala polazak u školu, obećala sam da činimo sve da one ostanu otvorene što duže. To je juče učinio i UNICEF koji je pozvao kompletno društvo da osigura poštovanje epidemioloških mjera", rekla je Borovinić Bojović.

Ona se zahvalila svim građanima koji su se imunizovali jer, kako je kazala, zahvaljujući i njima Crna Gora danas nije ušla u rigoroznije mjere.

"Zato sve koji to do sada nijesu učinili, još jednom pozivam da ne ignorišu ovu opaku bolest i da se vakcinišu i tako svedu na minimum mogućnost od hospitalizacije uslijed infekcije korona virusom", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je apelovala na sve, bez izuzetka, da, kada nije moguće da se održi odstojanje - nosi maska, posebno u zatvorenom prostoru.

"Uz imunizaciju, to je pravi put ka očuvanju ličnog i javnog zdravlja", poručila je Borovinić Bojović.