18-11-2020

Poslanici vlasti i opozicije dogovorili izmjenu Poslovnika: Omogućeno glasanje na daljinu

Poslanici vlasti i opozicije dogovorili su danas na Kolegijumu finalnu verziju izmjena Poslovnika koje ce omogućiti glasanje na daljinu. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je novinarima da su izmjene potpisali i predstavnici vlasti i opozicije.


Foto: Vijesti

"Tako ćemo 23. novembra imati kratku sjednicu na kojoj ćemo usvojiti ovaj predlog odluke koji je konsenzusim dogovoren. Nakon toga se stvaraju uslovi da Službeni list objavi ovu odluku i ona stupi na snagu i samim tim već 2. decembra poslanici koji eventualno budu zaraženi koronavirusom i u samoizolaciji mogu da glasaju o izboru nove vlade, ali i svim drugim pitanjima", rekao je Bečić.

On je kazao da je trenutno značajan broj poslanika vlasti zaražen koronavirusom.

Zbog toga je kako je objasnio bilo važno postići konsenzus o izmjenama Poslovnika Skupštine, jer će se na sjednici na Cetinju glasati uobičajeno, odnosno zahtijevaće se prisustvo poslanika.

Bečić je rekao da je na Kolegijumu dogovoreno formiranje Radne grupe za pripremu temeljnije izmjene Poslovnika Skupštine, ali i nacrta zakona o Skupštini.

Na čelu te radne grupe biće Momo Koprivica, a svi poslanički klubovi imaće po jednog predstavnika.

Dogovor sa Kolegijuma je, kako je kazao Bečić i da se formira radna grupa za pripremu Predlog odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

"Dogovirili smo da na narednoj sjednici Kolegijuma formiramo radnu grupu od po dva predstavnika vlasti i opozicije koja će imati zadatak da pripremi predlog odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, što znači da je intencija da do kraja godine odnosno do kraja decembra osnujemo i taj odbor", kazao je Bečić.

Na pitanje da li će prije 2. decembra biti popunjene ostale rukovodeće pozicije u Skupštine i da li su partije već delegirale članove za odbore, Bečić je odgovorio da su zahtjevi određenih poslaničkih klubova da to ide paralelno sa formiranjem vlade

"Uvažili smo te zahtjeve. Nemam novih političkih momenata koji su vezani za kadrovsko ekipiranje rukovodstva Skupštine", kazao je Bečić.


(Vijesti)