03-06-2023

Posljednji dan IMZE: Dominacija košarkašica i jedriličara, bronza za Radovića

Posljednjeg dana IMZE na Malti, crnogorski predstavnici osvojili su još četiri medalje i nastup završili sa ukupno 19 odličja - pet zlatnih, šest srebrnih, osam bronzanih.


Foto: Aleksandar Radović

Na oproštaju, jedriličari su dominirali - zlato je osvojio Milivoj Dukić, srebo Ilija Markovića.

Dvije današnje regate nisu se održale zbog slabog vjetra.

Dukić i Marković su od drugog dana takmičenja bili na prve dvije pozicije, pokazavši da su bez konkurencije na ovom nivou.

„Imali smo dobre regate, mada je vjetar bio prilično slab svih ovih dana, pa i promjenljiv, i postojala je mogućnost da se u tim uslovima u borbu za medalje umiješa neko od takmičara na koje nismo računali i koji su objektivno slabiji. Međutim, ozbiljno smo shvatili ovo takmičenje i došli do medalja. Ovo su, može se reći, dobri treninzi na početku uzbudljivog ljeta, čija je kulminacija Svjetsko prvenstvo u Hagu u avgustu“, kazao je Dukić.

„Zadovoljan sam i medaljom i jedrenjem. Držali smo dvije prve pozicije u uslovima koji su odgovarali nekim 'lakšim' jedriličarima, ali dobro smo reagovali i odbili sve njihove pokušaje“, kazao je Marković.

Zlato je, očekivano, pripalo košarkašicama, koje su u finalnom meču pobijedile Luksemburg 74:61.

Bilo je neizvjesno pune tri četvrtine, Luksemburžanke su namučile “crvene”, koje su, međutim, ekspresnom serijom 11:0 u finišu trećeg i početkom posljednjeg perioda od dva poena zaostatka došle do devet poena prednosti (62:53).

Protivnice se nisu predale, borile su se do kraja, ali, ipak, nisu mogle da ugroze pobjedu našeg tima, koji je rutinski priveo duel kraju.

Milica Jovanović je upisala 23 poena, a Jelena Vučetić 19 za crnogorsku selekciju, koja je tokom finala imala sjajnu podršku naših ragbistkinja, osvajačica bronzane medalje.

Utakmica za treće mjesto na muškom košarkaškom turniru između Crne Gore i Kipra nije se odigrala, jer je naša reprezentacija imala na raspolaganju samo četvoricu igrača.

Nakon sinoćnjeg kontroverznog duela sa Maltom, trojica košarkaša su zaradila meč suspenzije (Petar Kusovac, Nenad Vuković, Bogdan Bojić), povrijeđeni su Zdravko Bošković, Miloš Krivokapić, Miloš Vujović i Marko Kljajević, tako da su se na zagrijavanju pojavili samo Balša Živanović, Filip Anđušić, Pavle Đurišić i Viktor Vujisić.

Utakmica je registrovana 20:0 u korist Kipra.

Filip Radović poražen je u polufinalu stonoteniskog turnira na Igrama malih zemalja Evrope, od predstavnika Malte Feliksa Vecela - 3:0.

Radović je plasmanom u polufinale osigurao bronzanu medalju.

Filip je u grupi ostvario tri pobjede, nad Mladenovićem iz Luksemburga (3:1), Gemijaninijem iz Monaka (3:2) i Giardijem iz San Marina (3:1), da bi u četvrtfinalu bio bolji od predstavnika Malte Prokovcova (3:2).

„Odigrao sam na visokom nivou u pojedinačnoj konkurenciji, nisam se nadao medalji, jer su neke zemlje angažovale i poznate evropske igrače da nastupaju za njih. Pobijedio sam nekoliko momaka koji su i bolji od mene, a u polufinalu nisam bio na nivou na kome mogu da budem, mada je Vecel, realno, bolji. Da sam bio na maksimalnom nivou, pružio bih bolji otpor. Sada me čeka turnir u Zagrebu, pa mala pauza, pa pripreme za Evropsko prvenstvo u para stonom tenisu u Šefildu, početkom septembra. Cilj je, naravno, plasman na Paraolimpijske igre, na visokom novou sam odigrao tri kvalifikaciona turnira i trenutno sam drugi na listi. Sada je potrebno da održavam mjesto među pet najboljih za direktan plasman u Pariz“, kazao je Radović.

Radović je osvojio bronzanu medalju i u dublu sa Filipom Radulovićem.

Posljednjeg dana Igara nastupio i je i atletičar Amir Papazi, koji je u bacanju koplja zauzeo četvrto mjesto, daljinom 63,56.