09-12-2022

Potrebno ubrzati implementaciju IPARD programa

Očigledna je zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za projekte koji se finansiraju kroz IPARD, pri čemu je potrebno ubrzati implementaciju tog programa, saopštio je šef pretpristupne jedinice za susjedstvo, proširenje i pretpristupnu pomoć iz Evropske komisije, Frank Bollen.


Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

On je na sjednici Odbora za nadgledanje IPARD II programa, koju su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Evropske unije (EU), kazao da je Evropska komisija odobrila da se do kraja naredne godine apsorbuju 22,9 miliona EUR preostalih sredstava.

Bollen je pozdravio priliku za okupljanje, iskazavši uvjerenje da će zahvaljujući aktivnoj ulozi i konstruktivnom doprinosu članova odbora sjednica donijeti produktivne zaključke.

Bollen je naveo da je ovogodišnje usvajanje IPARD III programa za Crnu Goru pozitivan korak i da se očekuje veća iskorišćenost raspoloživih finansijskih sredstava, koja je veća 62 odsto u odnosu na prethodni programski period i iznosi 63 miliona EUR.

Predstavnici Ministarstva su sumirali dosadašnje rezultate u sprovođenju Programa i informisali prisutne članove odbora za nadgledanje i evropskim partnerima stanje sprovođenja mjera 1, 3 i 7 uz informisanje o komunikacionim aktivnostima za IPARD II program u prethodnom periodu kao i prezentacijama o projektima koji nijesu odobreni kroz IPARD II program.

Postavljeni su okviri za dalje aktivnosti, uz plan i raspored obaveza za naredni period i budući koraci u implementaciji IPARD III programa.

Ovoj sjednici prethodio je odvojen bilateralni susret resornog ministra Vladimira Jokovića i Bolena sa predstavnicima Delegacije, tokom kojeg je ocijenjeno da će intenziviranjem aktivnosti u okviru ovog programa u narednom periodu, biti stvorene pretpostavke da se realizuju sredstva podrške EU crnogorskim poljoprivrednicima kroz naredni IPARD III program, sa čijom implementacijom će Crna Gora započeti u narednoj godini.

Kao i svake godine, za predstavnike Evropske komisije organizovana je posjeta IPARD korisnicima, gdje su u neposrednoj komunikaciji mogli da sagledaju sve izazove u sprovođenju IPARD II programa.

Osim članova IPARD II odbora za nadgledanje, sjednici su prisustvovali predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI), Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ministarstava finansija i ekonomskog razvoja i turizma, Investiciono-razvojnog fonda, Privredne komore, kao i Agencije za zaštitu životne sredine.

Neke od funkcija koje obavlja ovaj odbor je sumiranje postignutih rezultata IPARD II programa, kao i dostizanje definisanih ciljeva akreditovanih mjera i napredak u korišćenju finansijskih sredstava.


(MINA Business)