30-06-2021

Poziv za kandidovanje proizvoda za prodaju u Paviljonu Crne Gore u Dubaiju

Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisalo je javni poziv za kandidovanje proizvoda za prodaju u Paviljonu Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, u skladu sa odlukom o obrazovanju Organizacionog odbora za učešće Crne Gore na toj manifestaciji.

Poziv za kandidovanje proizvoda za prodaju u Paviljonu Crne Gore u Dubaiju | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Iz Ministarstva su rekli da je Crna Gora prepoznata po prirodnim ljepotama, kulturnoj baštini i gastronomiji.

“Cilj je da na inovativan način prikažemo našu zemlju kao kreativnu, otvorenu, zemlju ideja spremnu za saradnju, stoga je ovaj poziv upućen svim preduzetnicima, stvaraocima, start up-ovima, organizacijama i drugim privrenim subjektima koji kroz kreativni izraz iz oblasti dizajna suvenira, tekstila, umjetničkih radova malog formata, prehrambrenih i kozmetičkih proizvoda valorizuju potencijale, ljepote i specifičnosti Crne Gore”, navodi se u pozivu.

Osobe koje su neposredno angažovane u organizovanju javnog poziva, kao i/ili osobe koje su u najužem srodstvu sa Organizacionim odborom za učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, nemaju pravo učešća na javnom pozivu.

Zainteresovani kandidati su, kako se precizira, dužni da u okviru prijave dostave prezentaciju proizvoda koja obavezno sadrži nekoliko fotografija proizvoda, njegov opis, deklaraciju, mogućnosti proizvodnje, kao i cijene proizvoda za različite količine.

“Svi proizvodi moraju biti usklađeni sa regulativama koje su definisane u Expo vodiču za komercijalne aktivnosti. Radi blagovremenog transporta u Ujedinjene Arapske Emirate, sve količine odabranih proizvoda neophodno je obezbijediti najkasnije do 26. jula”, rekli su iz Ministarstva.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na mejl expo2020dubai@mek.gov.me

Kriterijumi za selekciju proizvoda su povezanost sa glavnom temom Svjetske izložbe, podtemama i temom izložbe paviljona Crne Gore Blagosloveni prirodom, kulturološki značaj, originalnost i reprezentativnost, ekološki principi, kao i etički način proizvodnje i nabavke.

Konačnu listu proizvoda koji će se prodavati u komercijalnom dijelu paviljona Crne Gore određuju Organizator Expo-a i nadležni organi Dubaija.

Sa kandidatima čiji proizvodi budu selektovani za prodaju u Paviljonu Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, Ministarstvo ekonomskog razvoja će zaključiti poseban ugovor o daljoj saradnji tokom trajanja izložbe.

“Rok za prijavu je deset dana od raspisivanja javnog poziva odnosno do 10. jula”, dodaje se u pozivu.

Iz Ministarstva su objasnili da će se svi sporovi koji bi mogli nastati iz ovog konkursa rješavati putem sporazuma, mimo suda. U slučaju da ne bude moguće riješiti spor mirnim putem, sporovi će se rješavati u redovnom sudskom postupku, kod nadležnog suda u Podgorici.

Iz Ministarstva su naveli da Svjetska izložba ili Expo predstavlja najznačajniju međunarodnu izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu.

“Zemlje učesnice, na inovativan i kreativan način, predstavljaju ideje, iskustva i najbolje prakse na temu predmetnog Expo-a. Naredna Svjetska izložba će se održati u Dubaiju od 1. oktobra do 31. marta naredne godine pod krovnom temom Povezivanje umova, stvaranje budućnosti koja obuhvata tri podteme: Mogućnost, Mobilnost i Održivost”, objasnili su iz Ministarstva.

Tokom šest mjeseci trajanja izložbe organizatori očekuju 25 miliona posjeta.

Paviljon Crne Gore nalazi se na uglu dvije promenade u tematskom distriktu Održivost i biće otvoren za posjetioce 12 sati svakoga dana.

“Paviljon Crne Gore ima galerijski prostor veličine 200 metara kvadratih u kojem će biti postavljena izložba pod nazivom Blagosloveni prirodom”, kazali su iz Ministarstva.

Izložba sadrži elemente arhitekture i dizajna koji izražavaju i valorizuju vrijednosti i specifičnosti podneblja Crne Gore. U okviru izgožbenog prostora nalaziće se komercijalni prostor u kojem će posjetioci moći da kupe reprezentativne prozivode iz Crne Gore.