03-02-2021

Predloženo da od naredne školske godine udžbenici za osnovce budu besplatni

Svi učenici osnovnih škola u Crnoj Gori imaće od naredne školske godine pravo na besplatne udžbenike ukoliko budu usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koje je predložila vladajuća većina. O ovom predlogu će se izjasniti poslanici već na narednoj sjednici Skupštine, zakazanoj za 18. februar.


Foto: Ilustracija

Da udžbenici za sve osnovce budu besplatni prethodnih deset godina je više puta predlagalo i tražilo udruženje Roditelji, a o tom predlogu bilo je riječi i na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, kada je najavljena podrška parlamenta ovom zahtjevu.

Prema članu koji će biti dodat u već postojeći Zakon, pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret državnog budžeta, imaće svaki učenik, a bliže uslove, pravila i postupak nabavke i dodjele, kao i način korišćenja prava utvrdiće organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete, odnosno Ministarstvo, uz saglasnost Vlade.

Kako se navodi u obrazloženju predlagača izmjena ovog Zakona, koji pripadaju skupštinskoj većini, osnov za donošenje ovog prava sadrži Ustav, u kojem se navodi da se njime jemči pravo na školovanje pod jednakim uslovima, kao i da se država stara o stvaranju jednakih uslova i adekvatnog ambijenta za ostvarivanje ciljeva obrazovanja i dostupnosti obrazovanja svima.

“U članu 75 stav 2 Ustava propisano je da je osnovno školovanje obavezno i besplatno. Propisivanjem da je osnovno školovanje obavezno i besplatno potvrđuje se da je ono ustanovljeno ne samo u privatnom, već i u javnom interesu. Imajući u vidu pravnu prirodu prava na školovanje, njegovo ostvarivanje nalaže aktivan pristup države i njenu intervenciju, te zahtijeva ulaganje materijalno – finansijskih sredstava koja se obezbjeđuju na teret budžeta države”, naveli su, između ostalog, u obrazloženju poslanici koji su pripremili izmjene.

Kako ocjenjuju, propisivanjem da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu skolu, na teret budžeta države, pripada svakom učeniku, stvaraju se pretpostavke za jednaku dostupnost osnovnog obrazovanja za sve i osigurava se ravnopravnost.

Novim zakonom omogućiće se i “apsolutna ujednačenost uslova i prakse u pogledu obezbjeđenja prava na besplatno osnovno školovanje”, imajući u vidu da su posljednjih godina pojedine opštine novcem iz svojih budžeta dodjeljivale besplatne udžbenike za pojedine razrede.

Za sprovođenje ovog Zakona potrebno je obezbijediti sredstva u budžetu, a procjena predlagača je da će besplatni udžbenici za sve osnovce, kojih ove školske godine ima 68.506, koštati oko četiri miliona eura.



Izvor: Roditelji.me