07-08-2019

Predstava "Susret" u crkvi Santa Maria

Večeras se nastavlja dramski program ovogodišnjeg festivala "Grad teatar".

Predstava

U crkvi Santa Marija, sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava „Susret“, po tekstu i u režiji Nine Mitrović. Predstava je produkcija Teatra EXIT iz Zagreba.

Drama „Susret“ u režiji poznate hrvatske rediteljke Nine Mitrović, dobila je nagradu Marin Držić za najbolje dramsko djelo 2009. te je predstavljena na LabFestu u Theatre 503 u Londonu 2013.

Anđela Vidović, o ovoj psihološkoj drami kaže: ”Popović je čvrst, zatvoren, hladan egoistični otac, onaj koji uvijek sve zna i radi najbolje. No postupnim ogoljavanjem lica, nazire se njegova slabost i kukavičluk, nemogućnost razumijevanja i voljenja. Križan je duboko nesiguran, životari uvjeren da može bolje i drugačije, no sve se više karakterno pretvara u oca, pronevjeritelja svih porodičnih očekivanja.

Kratki dijalozi nalik nizovima prekinutih telefonskih poziva dobijaju nijanse iznimnim glumačkim interpretacijama. Popović i Križan pažljivo ulaze u lica, ne gube se u izvanjskim ekspresijama, nijansirano su eksplozivni, ranjivi i po potrebi zajedljivi. Philip Roth je jednom rekao kako književnost nije
takmičenje ljepote u moralu. Ljudski se karakteri uostalom i sastoje od zamršenih kolopleta ljepote i okrutnosti, ideala i apsurdnosti, razumijevanja i oprosta, samozadovoljstva i gorčine. Nina Mitrović je svih tih slojeva u intimističkoj fazi svojega stvaralaštva itekako svjesna. Njene su drame duboko potresne
i tragične, no nimalo izgubljene u beznađu očajavanja. Susret je zbijena predstava velike glumačke snage i postupnog emocionalnog ogoljavanja. Teška i neumoljiva, tvrdoglava u svojoj staromodnosti.”

Režiju potpisuje Nina Mitrović, scenografiju je uradio Deni Šesnić, kostimografiju Filip Križan i Siniša Popović.
U predstavi igraju: Siniša Popović i Filip Križan.