30-07-2020

Profesija novinar

Nije spekulacija da u Javnom lokalnom emiteru plate kasne od 28. maja. Kažu velika smo budžetska jedinica, pa zastalo kod nas i za kulturu. Kažu još da moramo biti solidarni u vrijeme krize i očekivati smanjenje plata za odredjeni procenat. Pitamo kojih plata, onih ne isplaćenih ili onih koje će nam isplatiti u prosjeku jedva 450 eura neto, bez kredita naravno.

Profesija novinar | Radio Televizija Budva

A šta smo mi, da li se neko pita i koliko je bitna profesija novinar? Pa krenimo redom, novinar je u službi JAVNOG INTERESA, kredibilitet novinara i novinarske profesije počiva na poštenju, integritetu i znanju. U interesu je svakog novinara, a i njegova je dužnost da se pridržava novinarskog kodeksa. A da, usput valja napomenuti , naša profesija je zaštićena Ženevskom konvencijom, tako da nas ista štiti od svih opasnih situacija, a novi Zakon o medijima predvidja otkrivanje izvora informacija na zahtjev Državnog tužioca, izvor kojeg ista ta konvencija štiti. Gdje je tu pravo i obaveza da štitimo izvor, budemo nepristrasni, tačni, profesionalni, a bez plate.

Naša profesija je prema zvaničnim istraživanjima na ljestvici stresa treća, poslije hirurga i pilota, a uz to je degradirana, tužna, siromašna, podvrgnuta sudu kritike bez obzira u kojim medijima radimo.

Ne oglašavamo se drage kolege ne zato što se plašimo nekoga, već zbog činjenice da smo poniženi i da mnogima nije stalo hoće li nas biti na javnoj sceni grada, ali i države.

Sve u svemu veoma nam je teško i neizvjesno, ali većina od nas kad bi ponovo birala čime će se baviti u životu, odabrala bi istu profesiju. Ljubav ili prokletstvo, nisam sigurna.Na svu sreću postoji ona ljepša strana naše profesije bez obzira što smo malo plaćeni, što nemamo privatni život, što smo dostupni svima, jer da nije tako ne bismo se i dalje borili sa izazovom koji se zove PROFESIJA NOVINAR.

J.B.