10-02-2022

Projekat Digitalna memorija Budve za lakši pronalazak foto blaga

Projekat Digitalna memorija Budve objediniće staru fotografsku građu sa područja Budve, Sv.Stefana i Petrovca, a realizuje ga Nevladino udruženje "Za druga iz Petrovca".


Foto: Facebook/Stare fotografije Budve

Namjera realizatora projekta je da od sakupljenog fotografskog materijala ustanovi vebsajt koji će potom biti u administraciji Narodne biblioteke Budva, kao integralni dio Digitalne biblioteke. U tom smislu pokrenuta je inicijativa među mještanima, udruženjima, preduzećima i institucijama koje imaju foto arhive da iste jednokratno ustupe za profesionalno skeniranje i obradu. Učesnici na projektu se obavezuju da će prikupljeni materijal čuvati i tretirati na adekvatan način, a isti u dogovorenom vremenu vratiti vlasnicima.

Za projekat Digitalna memorija Budve iz Nevladinog udruženja za Druga kažu da je od civilizacijskog i kulturnog značaja za opštinu Budva, a kao traženi materijač u obzir dolaze sve vrste fotografija nastale prije 1990. godine, odnosno do početka digitalne ere. Poželjne su raznovrsne fotografije – porodične, pojedinačne, kolektivne, pejzažne, svečarske, radne i sportske fotografije, stare razglednice ali i prospekti sa prostora opštine Budva, kao i drugi arhivski vizuelni materija.


Printscreen

"Radi se o tome da smo kroz projekat Digatalna memorija Budve željeli da obuhvatimo porodične i institucionalna udruženja njihove arhive, pojedinačne arhive i sve ono što je stari fotografski zapis prije digitalne ere. Projekat koji će biti skeniran i obuhvaćen profesionalno, takođe i obrađen, numerisan, objašnjen koliko god je to moguće i onda predstavljen na sajtu. Taj sajt bi u budućnosti trebala da inicira i preuzme Narodna biblioteka Budve kroz Digitalnu biblioteku Budve jer ovaj projekat je zaista za jednu instituciju, čak i za rad", istakao je za Polis Đorđe Gregović Nevladinog udruženja "Za druga iz Petrovca".

Kako je kazao, za sada je dosta toga privatno urađeno za projekat.

"Svodi se na to da treba otići, obići, razgovarati, izmoliti, skenirati fotografije, jedan baš pješački posao ali u suštini može se i treba tako nastaviti. Sa druge strane, koncipirali smo sajt, on se radi i treba da bude što pregledniji i prihvatljiviji , a i na neki način pomognemo ljudima u tom traženju foto blaga koje zaista postoji više od 100 godina. Želim da kažem da ćemo obuhvatiti sve, od prvih fotografija koje su se zabilježile i uopšte tog arhivskog materijala: razglednice, prospekti i vizuelni materijal od najranijih vremena pa sve do devedesete godine kada možemo da kažemo da kreće digitalna era, što je sasvim nešto drugo", istakao je Gregović.

Kroz ovaj projekat prikupljeni materijal će biti dostupan svim zainteresovanim stranama za potrebe stručnih, kulturnih, turističkih i propagandnih aktivnosti, kazao je Gregović. Poziv svim zainteresovanima da ustupe svoje lične foto arhive biće tokom februara i marta, a svakodnevno emitovan na programima Radija i TV Budva, takođe i na društvenim mrežama.

D.Č.