24-06-2020

Protesti u više gradova povodom situacije u Budvi

Širom Crne Gore građani su večeras izrazili protest zbog današnjih dešavanja u Budvi i hapšenja funkcionera i podržali budvansku vlast izabranu 2016. godine. Protestima je prisustvovao veliki broj građana.


Večeras u Podgorici, Foto: Vijesti

U Podgorici i Nikšiću policija je upotrijebila suzavac, nakon čega su se građani razišli. Potom je došlo do ponovnog okupljanja ispred Centra bezbijednosti.

Policija je u Podgorici uhapsila nekoliko demonstranata među kojima su bili i poslanici Demokratskog fronta Marina Jočić i Milun Zogović.

Kako je prenio PCNEN, slobode je zamalo lišena i novinarka RSE, ali je uspjela da pokaže novinarsku legitimaciju.

"Policija je upotrijebila suzavac nakon što je prema njima bačeno više tvrdih predmeta, od strane građana koji su se oko 20 sati okupili u znak protesta zbog dešavanja u Budvi", saopštile su Vijesti.

Oni su naveli, da je ispred CB bila prisutna i Posebna jedinica policije.

Do novog incidenta došlo je u 22:30 sati kada je jedna grupa iz pravca restorana Kerber bacila više objekata prema policijskom kordonu koji je bio na ulici koja vodi ka Centru bezbjednosti.
"Policija je intervenisala, a više osoba je privedeno. Situacija se brzo smirila", javile su Vijesti.

Prema najnovijim informacijama, policija traži od građana na ulicama oko Centra bezbjednosti da napuste taj prostor, legitimišu ih i nekoliko osoba je sprovedeno u policijsku maricu.

Suzavac je takođe korišćen i u Nikšiću gdje se okupilo oko 100 građana. Njegoševom ulicom letjele su flaše i kamenice. Policija je, pišu Vijesti, razbila demonstrante i jurila ih po gradu, da bi se oni potom ponovo okupili na Trgu slobode.


Sa protesta u Nikšiću, Foto: FOS Media

"Više građana Niksica okupilo se ispred zgrade opštine, a potom centralnom gradskom ulicom preko Trga krenuli u protestnu šetnju, kako bi iskazali protest zbog dešavanja u Budvi", izvijestio je FOS.

"U ovim incidentima oštećeno je više službenih vozila dok su četiri policijska službenika zadobila povrede.
U toku su aktivnosti na procesuiranju odgovornih lica", kazali su iz Uprave policije.

Vijesti su objavile informaciju da su iz Demokratske Crne Gore saopštili da su tokom protesta u ovom gradu prebijeni i povrijeđeni potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, predsjednik OO Nikšić Marko Mitrović i predsjednik OO Plužine Novica Gogić. Mitrović je, kako su kazali, zadobio teže povrede.

Protesti su odžani i u Beranama, Bijelom Polju i Baru.

Građani Berana, pišu Vijesti, večeras su blokirali magistralni put Berane - Bijelo Polje. Oni su se okupili nakon današnjih dešavanja u Budvi.


Berane večeras, Foto: Vijesti

U Bijelom Polju građani su se mirno razišli.

Do intervencije je došlo i u Baru, gdje je privedeno 12 osoba. Policija je rastjerala demonstrante, a u prvim redovima bile su i žene.

Uhapšeno je 12 osoba, a povrijeđena jedna službenica policije.



Video: Vijesti

Kako je PCNEN ranije izvijestio, u Baru je, prije intervencije policije, jedna osoba privedena na "neformalni informativni razgovor", jer je na svom Fejsbuk i Instagram profilu podijelila objavu koja poziva građane da se okupe.

Takođe, jedan građanin uhapšen je zbog statusa na Fejsbuku.


Protest u Baru, Foto: PCNEN

Jedna od učesnica na protestu u tom gradu je kazala:

"Ovdje sam jer neću da dozvolim da oni koji treba da štite građane budu oni kojih se bojimo i oni koji krše zakon. Nakon scena koje danima gledamo, ko bi im se ikad obratio za pomoć?", istakla je ona za PCNEN.

Protest je održan i u Herceg Novom.

Danas je tokom dana u Budvi došlo do nereda, a policija je rastjerala demonstrante koji su protestovali ispred zgrade policije.


Budva danas, Foto: RTV Budva

Tom prilikom, gađali su jajima automobili funkcionera Crnogorske Vladimira Bulatovića, bacali kamenice prema službenicima Uprave policije i ka Centru bezbijednosti.

Uhapšeni su funkcioneri Opštine Budva: predsjednik Opštine Marko Carević, šef lokalnog parlamenta Krsto Radović, odbornici DF-a Đorđije Pribilović i Đorđije Vujović, odbornik Demokrata Dragan Krapović, šef Kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović, menadžer grada Milo Božović, načelnik Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović, odbornik SNP-a Krsto Rađenović i načelnik Službe za naplatu komunalija Ninoslav Kaluđerović. Uhapšen je i poznati bokser Nikola Sjekloća.

Većina njih puštena je na slobodu nakon višečasovnog saslušavanja, dok je Dragan Krapović sproveden na saslušanje u SDT.

Bačena je velika količina suzavca koji su padali i na kuće na bulevaru.

Potom su službenici policije blokirali sve prilaze ka zgradi Opštine.

Prema podacima Uprave policije, u Budvi je privedeno 17, a u Podgorici 18 lica.

Povodom incidenata u našem gradu, direktor UP Veselin Veljović izjavio je da će policija reagovati energično na sve napade na policijske službenike.

Iz UP su takođe istakli da policija nije upotrijebila hemijska sredstva na salu MSC u kojoj su trenirala djeca.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević, nakon puštanja na slobodu, kazao je za Antenu M da će sjutra u 15 do 8 doći na svoje radno mjesto.