10-01-2023

Rađenović Stanojević: Uspješna i izazovna 2022. godina za Narodnu biblioteku Budve

Stanka Rađenović Stanojević iz PR službe Narodne biblioteke Budve, gostujući u TV Budva, osvrnula se na proteklu godinu u toj Javnoj ustanovi, za koju je kazala da je bila i izazovna i uspješna. Pored ostalog, organizovali su stotinu književnih večeri i izdali petnaest publikacija.


Foto: Printscreen

Prošla godina bila je za Narodnu biblioteku izazovna i uspješna, kazala je Rađenović Stanojević.

"Samim tim što su mnoge institucije prekinule rad zbog pandemije godinu ranije, ostvarili smo onaj cilj koji smatramo da je neophodan, da se u kulturi mora djelovati i mi smo imali, kao što ste i vi propratili, tokom čitave godine bogatu godinu u smislu programa i izdavaštva. Ja bih kao kapitalno izdanje za 2022. godinu povodom 100 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše izdvojila sabrana djela, od kojih je izdato pet i čeka se na preostala dvije knjige. Imali smo 15 publikacija koje smo objavili tokom protekle godine, ove godine ćemo nastaviti, a što se samih književnih večeri tiče organizovane su bile četvrtkom, a imali smo i pet festivala u organizaciji Narodne biblioteke Budve. Bilo je prisutno dosta imena iz svijeta književnosti, nauke o književnosti i nauke uopšte. Možemo reći da smo imali 100 književnih večeri", istakala je Rađenović Stanojević u emisiji Polis.

Vlada je nedavno dala saglasnost Opštini Budva za podizanje spomen obilježja davanjem naziva JU Narodna biblioteka Miroslav Luketić prije isteka zakonskog roka, a na inicijativu predsjednika Opštine Budva Mila Božovića.

"Mi smo ponosni na to što će naša biblioteka nositi ime doktora Miroslava Luketića i vjerujem da će to biti verifikovano na nekoj od narednih Sjednica ili već jeste. Mislim da bismo trebali da imamo zgradu koja će sa ponosom nositi to ime", kazala je ona.

Krajem godine je u okviru jubilarnih desetih Njegoševih večeri poezije u Budvi u organizaciji biblioteke održan okrugli sto na temu "Pokoljenja djela sude" kao i međunarodni miting poezije.

D.Č.