25-10-2023

Radnik koji je 15 godina na bolovanju tužio firmu jer mu nije dala povišicu

Jan Kliford radnik iz IBM-a, nalazi se na bolovanju od 2008. godine, uslijed više zdravstvenih pogoršanja. Prošle godine, on je presavio tabak, te je odlučio da tuži firmu u kojoj je radio zbog činjenice da mu nisu nijednom povećali platu.

Radnik koji je 15 godina na bolovanju tužio firmu jer mu nije dala povišicu | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Njemu je prije 15 godina zbog mentalnog zdravlja otvoreno bolovanje, a četiri godine kasnije dijagnostifikovana mu je leukemija. Tokom bolovanja, plata mu je iznosila 54.000 funti godišnje (oko 60.000 eura), a isti iznos primao bi do svoje 65. godine.

Međutim, on je prošle godine tužio kompaniju za “diskriminaciju osoba sa invaliditetom” jer mu u posljednjih 10 godina nije povećala platu. Sud za zapošljavanje u Ridingu odbacio je njegov zahtjev, a sudija mu je rekao da je kroz te godine imao “veoma značajnu povlasticu i dobar tretman u kompaniji”.

50-godišnji Kliford ipak kaže da su šanse da on doživi 65 “vrlo male” te da samo želi da se osigura da je njegov sin finansijski zbrinut nakon njegove smrti.

“Ljudi mogu pomisliti da je to velikodušan iznos, ali ti iznosi su iskazani u brutu i bez poreza… Ja plaćam porez na to sve. Imam sina koji je na fakultetu. Ne smanjuju vam hipoteku jer ste bolesni”, rekao je on za britanski tabloid “Telegraf”.

Kliford je za američku softversku kompaniju “Lotus Development” počeo da radi 2000., pet godina nakon što ju je IBM kupio za oko tri milijarde funti. U aprilu 2008. otišao je na bolovanje do 2013., kada se žalio što u tom petogodišnjem razdoblju nije dobio povećanje plate ni regres.

U aprilu 2013. IBM mu je ponudio kompromisni sporazum po kojem je dogovoreno da zbog svog zdravstvenog stanja bude ostavljen na platnoj listi bez radne obaveze. Prema tome, zaposleni imaju pravo na isplatu 75 posto ranije dogovorene plate do penzije.

Klifordova dogovorena plata bila je 72.037 funti, zbog čega je, prema tom dogovoru, godišnje dobijao 54.028 funti.

(CDM)