27-05-2022

Radulović već na nivou koji Crna Gora do sada nije imala

Priča o mladom Mocartu koji je prije šestog rođendana već stvarao sopstvenu muziku gotovo da ima bajkoviti prizvuk, bez obzira što prati jednog od najvažnijih svjetskih kompozitora svih vremena. Ali kad smo čuli da dvanaestogodišnji Nemanja Radulović iz Budve već svira svoje kompozicije i šalje ih na takmičenja, prvo smo se sjetili upravo čuvenog klasičara.


MAJKA PRVA ČUJE SVAKU KOMPOZICIJU: Nemanja Radulović, Foto: Slaven Vilus

Ovaj mladi pijanista i kompozitor je od najranijih dana pokazivao interesovanje za umjetnost, najviše likovnu. Nije postojalo to što Nemanja Radulović nije svojim malenim rukama mogao da dočara. No, 2019. godine njegovi roditelji Sanja i Vladimir kupili su klavinovu, budući da je Nemanjina mlađa sestra Petra krenula u Muzičku školu, te ga je instinkt odveo do dirki. Svirao je u početku po sluhu, a zatim učio osnove od profesorice Dragane Jovičić. Sa tim osnovama je odmah upisao 4. razred Muzičke škole u klasi profesora i pijaniste Nikole Vučkovića, a u školskoj 2020/21. godini završio je peti i šesti da bi stigao svoju generaciju iz osnovne škole.



Nemanja Radulović - "Sonata No.1" (Autor videa: Vladimir Radulović)

POSVEĆENOST

U svom prvom razgovoru za medije, Nemanja Radulović je rekao za Pobjedu da je inspiracija za stvaranje došla s prvim ozbiljnim kompozicijama njegovog školskog programa.

- Ponekad inspiraciju nalazim u slušanju klasične muzike, ali mi najčešće prosto sâmo dođe da nešto napišem. Imam nekoliko manjih kompozicija od kojih neke nijesam ni zapisivao, a od ozbiljnijih je potpuno gotov i zapisan prvi stav sonate u C-molu. Već imam plan za drugi i treći stav. Polka pod nazivom „Divertimento“ je moja prva kompozicija koju sam već izvodio, kao i „Romansu“ koju takođe imam zapisanu i uobličenu. Takođe sam napisao i „Varijacije“ koje sam za sada zapostavio zbog posvećenosti sonati i drugom i trećem stavu – rekao je Radulović.

Uzor mu je Ludvig van Betoven, a kompozitori čija djela najviše voli, pored Betovena, su i Šopen, List i već pomenuti Mocart.

- Osoba koja prva čuje svaku kompoziciju i može da dâ sud onome što radim je moja majka – rekao nam je mladi kompozitor.

Njegova djela za sada izvodi samo sestra Petra, koja je takođe talentovana mlada pijanistkinja, a o planovima za dalje Radulović govori precizno i bez nekog velikog ushićenja, kao da je to već završena stvar.

- U budućnosti vidim sebe i kao pijanistu i kao kompozitora – kazao je on.

Njegove prve kompozicije su maštovite i promišljene, a ono što posebno fascinira kod ovog dvanaestogodišnjaka je dosljedna dinamika koja je najsličnija potrebi za neprekidnom igrom, što je jedino što korelira s njegovim uzrastom u ovom trenutku. Radulović je i teatralan i skroman u isto vrijeme, kako u životu, tako i iza sopstvenih notnih zapisa.

Talenat za muziku Nemanje Radulovića je dio porodičnog nasljeđa, i njegovi roditelji su svjesni koliko je odgovornosti na njima kada je u pitanju napredno obrazovanje jednog ovako nadarenog dječaka.



Nemanja Radulović svira Sibelijusa

- Kao prvo, roditelji su ti koji su neophodna podrška djeci da prepoznaju svoje talente a zatim ih i razvijaju. U ovom slučaju bitno je stvoriti uslove za njihov razvoj i nadgradnju, što u vremenu u kojem živimo nije lako, ali je svakako izazov, a za našu porodicu imperativ. U tom smislu razmišljamo i o preseljenju u neku drugu zemlju – rekla je Sanja Radulović, Nemanjina majka.

Kada su ga životne okolnosti vratile u njegov grad, Budvu, pijanista Nikola Vučković je dobio informaciju da je Nemanja, sin njegovog školskog druga, izuzetan, kao i preporuku svoje koleginice Dragane Jovičić, čije mišljenje cijeni, da ga priključi svojoj klasi.

- Zanimljivo je da Nemanja nije uspješan samo u sviranju već i u svim drugim oblastima koje su dostupne na nivou osnovne škole i da svaki nastavnik u njegovoj školi misli da je on rođen baš za njegov predmet – rekao je Vučković za Pobjedu.

NEBO JE GRANICA

Prema riječima Vučkovića, Nemanja je fascinirao na prijemnom ispitu prije tri godine.

- On samo tri godine svira klavir, a svira na jednom nivou za koji tvrdim da Crna Gora do sada nije imala. Ja sa njim imam odnos kao da je neki super talentovani student koji potpuno percipira stvari. To je prosto dijete sa kojim radim do tih nekih finesa s kojima se čak ni sa studentima ne radi. On me do te mjere motiviše i do te mjere je talentovan, obrazovan za svoje godine i prosto svira jedan izuzetno zahtjevan repertoar koji njemu ne predstavlja apsolutno nikakav problem. Tokom ove godine je pokazao baš jedan ogroman napredak, što se nekog mog profesionalnog suda tiče, tako da ja mislim da je nebo granica – rekao je Vučković.

Nemanja Radulović se nedavno prijavio za učešće na Međunarodnom takmičenju mladih kompozitora u Zemunu, a rezultati bi trebalo da budu objavljeni do kraja ove sedmice. U najavi je i nekoliko nastupa o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Ono što sad imamo pred sobom je jedinstveno

Crnogorski kompozitor Aleksandar Perunović čuo je kompozicije Nemanje Radulovića i smatra da je situacija u kojoj imamo dječaka od 12 godina koji komponuje apsolutno jedinstvena. Od tri ili četiri kandidata za Muzičku akademiju koji su se bavili kompozicijom u posljednjih dvadesetak godina, upravo je Perunović bio najmlađi i imao je 16 godina. Kompoziciju „Divertimento“ Perunović je čuo prošle godine.


Koncert Radulovića u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u Budvi (FOTO: Privatna arhiva)

- Nijesam imao primjedbi na to. Ja ne mogu njemu dati instrukcije kad je u pitanju kompozicija, njemu je rano da se drže časovi kompozicije, ali taj kapacitet... Jedina stvar na koju sam mu skrenuo pažnju u toj posljednjoj klavirskoj kompoziciji koju je imao, u sonati, je mala fragmentarnost koja je tipična. Ja čak u svom sadašnjem stvaralaštvu imam taj način blokovskog razmišljanja. Bilo je kompozitora koji su tako razmišljali u istoriji muzike. U ovom slučaju to jeste možda mali nedostatak, to je praktično jedino na šta sam mu skrenuo pažnju nakon drugog slušanja, što je on odmah ukapirao i već je znao da bi trebalo da poradi na tome. Tako da ono što sad imamo pred sobom to je, ja sam siguran, jedinstveno – rekao je Perunović za Pobjedu.

Perunović ne prognozira, ali smatra da je najbolja varijanta da talentovani dječak jednog dana studije klavira dopuni i komponovanjem.

- Kada se vratimo 200 godina unazad, u vrijeme Šuberta i Mendelsona i ranih romantičara, tada je bilo potpuno normalno da se studira sa petnaestak godina, tako da bi mogao Akademiju da upiše ranije – rekao je Perunović.


Izvor: Pobjeda