19-08-2015

Rezerve krvi minimalne

U Zavodu za transfuziju krvi ove sedmice znatno je slabiji odziv dobrovoljnih davalaca na apel koji je javnosti upućen iz ove ustanove zbog nedostatka u rezervama krvi, a što bi moglo dovesti u pitanje i pojedine operativne zahvate u medicinskim ustanovama.

Rezerve krvi minimalne | Radio Televizija Budva

"U ponedjeljak je samo njih troje dalo tu dragocjenu tečnost, a juče ih je bilo sedam", kazala je Pobjedi specijalista transfuzione medicine u toj ustanovi Svetlana Vučinić.

Zavod je 5. avgusta uputio građanima poziv da tokom ovog mjeseca daju krv, kako bi spriječili odgađanje operativnih programa i zajednički prevazišli problem sezonske nestašice. Dr Vučinić kaže da za sada, ipak, ne postoji opasnost od odgađanja operacija, ali su, kako je rekla, i dalje potrebne sve krvne grupe.

"Zavod raspolaže određenim brojem rezervi, ali su one, minimalne. Zato apelujemo na građane da dođu i daju krv", kazala je Vučinić.

Prvih nekoliko dana odziv je bio odličan, a dnevno se prijavljivalo i do 30 dobrovoljnih davalaca. I Crveni krst je u stalnoj komunikaciji sa Zavodom za transfuziju krvi.

"Pratimo situaciju kada je u pitanju stanje zaliha krvi u našoj zemlji i djelujemo shodno potrebama", kazala je PR Crvenog krsta Milica Kovačević.

Kada su u pitanju klubovi dobrovoljnih davalaca krvi oni imaju godišnje planove po kojima se organizuju akcije. Pored akcija, kako kažu u Klubu iz Podgorice uvijek se odazivaju pozivu građana, porodica.

"Pored akcija imamo i svakodnevne pozive od građana i porodica", rekao je predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi glavnog grada Vukota Jašović, koji je do sada 148 puta dao krv, a ove godine je to učinio dva puta.

"Narod neće da daje krv zato što nijesu stimulisani. Da se više vodi briga o dobrovoljnim davocima oni bi se više uključili u akcije. Mi dajemo koliko možemo, ali je neophodno da se o nama malo više misli, da imamo neke privilegije, a ne da čekamo u redovima u domovima zdravlja i bolnicma. Nemamo baš ništa, odemo damo krv i tu se sve završava", kazao je Jašović, dodajući da se "sami snalaze i prose kako bi neku akciju organizovali kako treba".

Ukazao je i na činjenicu da je potrebno mlade učiti o dobrovoljnom davalaštvu krvi.