29-09-2022

Rusija sjutra formalno anektira četiri ukrajinske regije

Ruski predsjednik Vladimir Putin održaće sjutra u Kremlju ceremoniju potpisivanja pripajanja teritorija Ukrajine Rusiji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija sjutra formalno anektira četiri ukrajinske regije | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Zvaničnici četiri ukrajinske regije, koje podržava Rusija, rekli su da su referendumi pokazali da je velika većina njihovog stanovništva glasala za pridruživanje Rusiji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina i Zapad su referendume okarakterisali kao prevare.

Iz Kremlja je saopšteno da će Putin održati veliki govor sjutra nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju i sastati se sa upravnicima ukrajinskih regija, Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, koje je imenovala Moskva.

Potez Kremlja najavljen je samo nekoliko sati nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da je u toku rad na novom paketu mjera osmišljenih kako bi "Kremlj platio" za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Ne prihvatamo lažne referendume niti bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini i odlučni smo natjerati Kremlj da plati cijenu ove daljnje eskalacije", rekla je ona novinarima u Briselu.

Iz Bijele kuće je saopšteno da Sjedinjene Američke Države nikada neće priznati ruske pokušaje aneksije djelova Ukrajine i da pripremaju nove ekonomske sankcije Moskvi koje će nametnuti "ozbiljnu ekonomsku cijenu Rusiji kada krenu naprijed s aneksijom".