11-05-2020

Rusija treća na svijetu po broju zaraženih, Putin ukida mjere

Rusija je sa 221.344 slučajeva oboljelih od koronavirusa dospjela na treće mjesto u svijetu, odmah poslije SAD i Španije.

Rusija treća na svijetu po broju zaraženih, Putin ukida mjere | Radio Televizija Budva

Rusija je do, samo prije četiri dana, bila peta po broju zaraženih, ali je usljed naglog povećanja oboljelih, prestigla Italiju i Veliku Britaniju.

Za poslednja 24 sata, u Rusiji je registrovano novih, rekordnih, 11.656 slučajeva.

Do sada je urađeno 5,6 miliona testova, ali su doktori naveli da su prvobitno korišćeni testovi često davali lažno negativne rezultate, prenosi AFP.

Umrlo je 94 osoba, a dan ranije 88.

Ukupno je od početka epidemije umrlo 2.009 osoba.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je naložio Ministarstvu za vanredne situacije do 20. maja podizanje poljskih bolnica kako bi se smanjili rizici širenja COVID-19.

Putin je danas objavio plan popuštanja mjera i sapštio da se od sjutra (12. maj) ukida nacionalna zabrana rada, ali da će regioni imati mogućnost da ostave na snazi sve neophodne mjere kako bi kontrolisali širenje zaraze.

“U interesu svih nas je da se ekonomija što prije vrati u normalu. Prvo bi trebalo pokrenuti poljoprivredu, energetiku i građevinu”, rekao je Putin.

Dodao je i da je Rusija period samoizolacije iskoristila kako bi povećala bolničke kapacitete, što će zemlji omogućiti da se na efikasniji način bori protiv zaraze i da spase veliki broj života.

Moskva, ali i ostale ruske regije, već šest sedmica se nalaze pod strogim mjerama ograničenja.

Krajem aprila, premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je da je i on zaražen koronavirusom te da će se povući u samoizolaciju.