18-03-2023

Sardina, morsko blago koje dokazano štiti zdravlje

Poznata kao jedna od namirnica koja sadrži najviše zasićenih masnih kiselina, odnosno omega-3, sardina je riba koja dokazano štiti kardiovaskularni sistem, a može spriječiti i bolesti srca te pomoći snižavanju holesterola.


Ilustracija, Foto: Unsplash

O tome koje blagodati po zdravlje ljudi imaju ove ribe, ističu i stručnjaci širom svijeta, koji su potvrdili da se redovnom konzumacijom sardina dva puta sedmično smanjuje rizik od formiranja krvnog ugruška, nastanka tromboze i infarkta miokarda, a jasno je izražen efekat na sniženje triglicerida u krvi.

Da li znate koja riba sadrži brojne hranjive materije?

Osim što su ukusne i zdrave te sadrže različite gore navedene omega-3 masne kiseline, sardine su pune proteina i esencijalnih hranjivih materija, kao što je vitamin B12, selen i fosfor.

One, između ostalog, imaju i protivupalno dejstvo i odličan su izvor fosfatidilserina i brojnih drugih vitamina B, fosfora, željeza, bakra i kalijuma.

Naime, ovi nutritijenti igraju centralnu ulogu, počevši od zdravlja srca do metabolizma i ćelijske funkcije, a mogu spriječiti i nedostatke u ishrani i pomoći da se osjećate bolje.

Dostupne za svačiji džep

Zanimljivo je da već četiri do pet sardina ispunjavaju više od 50 odsto dnevnih potreba za omega-3 kiselinama, ali s obzirom na to da svježa riba nije uvijek dostupna svima, kvalitetna zamjena su Eva sardine, čije svako pakiranje sadrži more proteina, vitamina D, kalcijuma i omega-3 masnih kiselina.

Upravo njihova jednostavnost, odnosno tri sastojka od kojih je sačinjena, ali i činjenica da u sebi ne sadrži konzervanse niti aditive, ove poznate sardine čini sjajnim odabirom za sve starosne grupe.

Osim što su ukusne i zdrave, sardine su i cjenovno prihvatljive, te se može reći da su dostupne za svačiji džep, pa gotovo da i ne postoji razlog da se u njima ne uživa i nekoliko puta sedmično, kako je i preporučeno.

Mnoge sačuvala od gladi

Interesantno je to da je ova plava riba još od davnina prepoznata u prehrani kao jedna od najbitnijih u Jadranu, jer je mnoge stanovnike sačuvala od gladi, a od hrane za siromašne stanovnike, danas je dostupna svima te se može pronaći u konzervu na svim policama. Ovako konzervisana ona čuva sve svoje dragocjene i hranjive materije sve do trenutka kada se otvori i posluži u omiljenim jelima.(Nezavisne)