11-04-2023

Sedam najugroženijih lokaliteta: U četvrtak proglašenje konačne liste, u užem izboru Paštrovska gora i Sveti Stefan

Konačna lista sedam najugroženijih lokaliteta baštine u Evropi za ovu godinu biće objavljena u četvrtak, 13. aprila u 11 časova, u organizaciji organizacije Europa Nostre i Instituta Evropske investicione banke uz podršku "Creative Europe" programa Evropske unije. Po proglašenju biće poznato da li će kulturni pejzaži Svetog Stefana i Paštrovske gore ući u najuži izbor.


Foto: Europa Nostra (printscreen)

Podsjetimo, kulturni pejzaži Svetog Stefana i Paštrovića uvršteni su krajem januara među 11 najugroženijih lokaliteta u Evropi.

U vezi sa predstojećim proglašenjem, na fejsbuk stranici "Inicijativa za vraćanje grada Sveti Stefan u (potpuno) vlasništvu države" obavještavaju javnost da je za sve zainteresovane obezbijeđen i online prenos putem ZOOM aplikacije.

"Očekujemo da će makar jedna od naše dvije nominacije proći. Ako ne prođe, svi treba da znaju da je i 11 najugroženijih velika stvar. Molimo vas registrujte se unaprijed za ovaj događaj", kazao je Blažo Kažanegra, predstavnik grupe mještana koji stoje iza Inicijative.

Online prenos možete pratiti putem sljedećeg LINKA.

Prenos je besplatan, ali je registracija obavezna, stoji na zvaničnom sajtu Europa Nostre.

EN i Institut EIB o Svetom Stefanu: Nekontrolisana gradnja glavna prijetnja po kulturni pejzaž

U detaljnijem osvrtu Europa Nostre i Instituta EIB na kulturni pejzaž Svetog Stefana, navodi se da ostrvo sa Miločerskim parkom predstavlja kulturnu baštinu ljepote bez presedana, te da se obično smatra simbolom Crne Gore.

"Sveti Stefan je utvrđeni grad iz 15 vijeka, sagrađen kao administrativni i kulturni centar regije Paštrovića. Ostrvce površine 1.2 hetkara, sa svojim kamenim kućama, četiri crkve, ulicama, pasažima, trgovima i dvorištima, spojeno je niskim mostom sa kopnom u neposredoj blizini Miločerskog parka. Ovaj park se sastoji od ljetnje rezidencije jugoslovenske kraljevske porodice iz 1930-tih godina, uključujući nekoliko drugih objekata, dvije prelijepe plaže, francuski most iz 19. vijeka, kao i botaničku baštu, pejzažno projektovanu u francuskom klasičnom stilu. Sredinom 1950-tih godina, imovina domicilnog stanovništva je eksproprisana ili konfiskovana radi izgradnje grad-hotela na Svetom Stefanu. Ovaj turistički rizort je bio veoma uspješan 1970-tih i 1980-tih godina, privlačeći bogate i slavne. Danas, međutim, pretjerani razvoj hotelskog kompleksa postao je prijetnja."

Više na: Paštrovska gora i Sveti Stefan na listi najugroženijih lokaliteta u Evropi

Kako su napomenuli, jedna od glavnih prijetnji po kulturni pejzaž Svetog Stefana i Miločerskog parka jeste nekontrolisanja gradnja turističkih kapaciteta i nekretnina za prodaju na samoj teritoriji ovog lokaliteta.

“Osim toga, pripadnici lokalne zajednice su primjetili da je bilo nelegalne gradnje u okviru lokaliteta, uprkos izuzetnoj kulturnoj i prirodnoj vrijednosti Svetog Stefana. Samom ostrvcetu Svetom Stefanu pristup je dozvoljen jedino gostima i osoblju turističkog rizorta. Ovo znači da su mještali izgubili njihovo pravo da učestvuju u njihovoj sopstvenoj kulturi”, ukazali su u saopštenju za javnost objavljenom početkom godine.

Među 11 lokaliteta i dva iz našeg regiona

Na listi ugroženih lokaliteta i spomenika su, pored kulutrnih pejzaža paštrovskog kraja, i Željeznička stanica Kortrijk (Belgija), Kraljevski muzej Marimonta sa pripadajućom teritorijom u Morlanvelcu (Belgija), Partizansko spomen groblje u Mostaru (Bosna i Hercegovina), Tvrđava Thakvinji u Zugdidi (Gruzija), Kuća časnih sestara Ansambl, bivša moravska naseobina u Klejnvelka (Njemačka), Rezidencija (konak) u Gidasu u Aleksandreji (Grčka), Herman Oto muzej u gradu Miskolc (Mađarska), Memento park u Budimpešti (Mađarska) i Vodenice Bistrice u Petrovcu na Mlavi (Srbija).



Oficijalna prezentacija lokaliteta, Izvor: Youtube/Europa Nostra

Selekcija je, pojašnjavaju iz Europa Nostre i Instituta EIB, sprovedena na osnovu izuzetnog značaja i kulturne vrijednosti svakog od ovih lokaliteta kao i na osnovu ozbiljne opasnosti sa kojima se oni danas suočavaju.

"Program 7 najugroženijih" (eng. "7 Most Endangered Programme") od 2013. godine identifikuje ugrožene spomenike i lokalitete u Evropi i mobiliše javne i privatne partnere na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou da pronađu održivu budućnost za te lokacije.



M.S.