17-04-2020

Slovenija ublažava ograničenje kretanja

Slovenija od sjutra ublažava ograničenja kretanja uvedena zbog pandemije koronavirusa pa će građani moći da odu do svojih vikendica, kamp-kućica ili imanja koja obrađuju bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih opština.


Ilustracija (Foto: balkaneu.com)

Vlada je takvu odluku donijela poslije procjene da se epidemija koronavirusa postepeno smiruje, ali i upozorila da se i dalje treba strogo pridržavati važećih restrikcija o socijalnoj distanci i načelnoj zabrani napuštanja mjesta prebivališta kako se ne bi napravio "korak natrag" i došlo do novog rasta zaraze među stanovništvom, prenijela je agencija STA.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs objasnio je da će svi koji odlaze u vikendice ili na imanja morati da popune izjavu u kojoj će navesti cilj putovanja i destinaciju kao i broj dana boravka na toj lokaciji.

Oni neće smjeti da se udaljavaju s posjeda niti da kupuju u lokalnim prodavnicama ili da se druže s lokalnim stanovništvom kako bi se spriječio rizik širenja infekcije.

Slovencima će od subote biti dopušteno i bavljenje sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, u kojima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, ali zabrana timskih i masovnih sportova, u kojima dolazi do fizičkog kontakta ostaje na snazi.

Hojs je rekao da je cilj vlade da se zabrana napuštanja matičnih opština ukine od početka maja, kada bi trebalo da bude poznata analiza seroloških testova nacionalnog uzorka koje je najavila vlada.

Ta analiza će biti sprovedena na 1.000 do 1.500 stanovnika različite dobi i iz različitih regija, kako bi se dobila jasnija slika o stanju epidemije i koliko je ljudi stvarno inficirano, a bolest su možda preboljeli i bez simptoma.

Izvor: Beta