23-05-2023

Sofija Jović: Svako novo djelo je izazov i inspiracija

Dvadesettrogodišnja Budvanka Sofija Jović je nakon završene srednje Muzičke škole u Tivtu, studije klavira započela u Beču, a nastavila na Cetinju. Kako ističe za portal RTV Budva, svoju ljubav prema klaviru otkrila je uz profesoricu Gabriellu Aksamit, kada su je roditelji upisali u nižu muzičku školu u Budvi. Donosimo vam jednu kratku ali zanimljivu priču.


Foto: Privatna arhiva

Svako novo djelo je izazov i inspiracija

"Trenutno sam u klasi pijaniste i profesora Bojana Martinovića, koji mi je pored mentora, velika inspiracija i podrška u onome sto radim", sa osmjehom je Sofija započela razgovor.



Ona ističe da joj je svako novo djelo izazov i inspiracija, a da naročito inspiraciju pronalazi u interpretacijama pijanista koje voli

"Kao mladoj pijanistkinji, važno mi je da nastupam što više. Izazov mi je svaki nastup, i koristim svaku priliku da nastapam solo. Često sam dio kamernih sastava sa svojim kolegama sa akademije", kazala je ona.

Kako je istakla, dio je i edukativnog multimedijalnog projekta Muzičkog centra Crne Gore

"Takodje, dio sam edukativnog multimedijalnog projekta Muzičkog centra Crne Gore, “Karneval životinja” i moram da se pohvalim da smo nastupali u većini crnogorskih opština, uključujući i Budvu", sa ponosom ističe.



A na pitanje kako provodi svoje slobodno vrijeme, kazala je sledeće:

"Volim da provodim vrijeme sa porodicom i prijateljima, posebno sa mojim psom Lokijem. Kada se bavite ovim poslom, ne odvajate profesionalno od privatnog. Svaki slobodan momenat od vježbanja, trudim se da posvetim slušanju ili čitanju o muzici", istakla je ona.

U bliskoj budućnosti moguć i solistički koncert

"U skorijoj budućnosti se nadam angažmanima na crnogorskim festivalima kao i održavanju solističkog koncerta. Planiram da učestvujem na nekoliko majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu", zaključila je Sofija.

Redakcija portala RTV Budva mladoj sugrađanki želi puno uspjeha u građenju karijere kao i mnogo poslovnih angažmana.

D.Č.