13-08-2023

Sprovedena akcija uređenja i proširenja puta od Vukovoca do izvorišta 'Bolje Sestre'

DOO "Zaštita prostora Crne Gore" i DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji sa lokalnom zajednicom Grbavci, sproveli su akciju uređenja i proširenja puta od Vukovaca do izvorišta “Bolje Sestre”.

Sprovedena akcija uređenja i proširenja puta od Vukovoca do izvorišta 'Bolje Sestre' | Radio Televizija Budva

Foto: Regionalni vodovod

Radi se o lokalnom putu koji je bio uzak i zarastao u rastinju i kao takav nije bio bezbjedan za odvijanje saobraćaja. Zbog bezbjednosti zaposlenih u Regionalnom vodovodu čija radnja mjesta se nalaze na samom izvorištu, pristupilo se sanaciji ovog lokalnog puta.

Na širenju lokalnog puta Grbavci - Bolje Sestre - Vukovci radilo se četiri dana u dužini od šest kilometara. Dugo vremena od strane lokalnih uprava nije bilo nikakvih aktivnosti kako bi se ovaj lokalni put doveo u stanje bezbjednog odvijanja saobraćaja.

Projekat je imao dva cilja, s jedne strane, trebalo je obezbijediti bezbjedan dolazak zaposlenih iz Regionalnog vodovoda do izvorišta “Bolje Sestre” i uspostavljanje bolje saradnje sa lokalnim stanovništvom koji koriste takođe ovaj put, a s druge strane, ojačavanje kapaciteta saradnje sa lokalnim zajednicama gdje se nalazi i prolazi regionalni sistem vodosnadbijevanja.

Ova saradnja omogućila je lokalnom stanvištvu veći uticaj na odluke koje se tiču zajednice. Na ovom projektu su se pokazali kao partneri u inicijativi, planiranju i donošenju odluka od značaja za njihovu sredinu.

Sve ove aktivnosti su usmjerene i na doprinos razvoja lokalnih sredina i otvaranja novih mogućnosti za saradnju. Kombinovanje resursa državnih preduzeća sa potrebama lokalne sredine podstaći će inovacije i razvoj novih mogućnosti za lokalno stanovništvo, a promocija ekološkog koncepta je od ključnog značaja i za ekonomski razvoj Crne Gore.

To će pomoći u rješavanju specifičnih problema i izazova sa kojima se lokalne zajednice suočavaju, zato treba zajedno raditi na identifikaciji i implementaciji novih rješenja.

Saradnja između lokalne sredine i državnih preduzeća ima potencijal da stvori sinergiju između ekonomskih, društvenih i ekoloških interesa, što rezultira boljim uslovima života za lokalno stanovništvo i održivim razvojem zajednice.

Takođe, DOO "Zaštita prostora Crne Gore" i DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, istovremeno su sproveli akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače na teritoriji Grbavca, iako to nije u njihovoj nadležnosti.

DOO “Zaštita prostora Crne Gore” je radila šest dana na uklanjanjanju otpada i šuta iz Druge sanitarne zone izvorišta “Bolje Sestre”. Tom prilikom odvezli su 315 kubnih metara otpada, koji se odlagao na deponiju udaljenu 25 km od područja Grbavaca.

Borimo se svim sredstvima da sačuvamo izvorište “Bolje Sestre” koje vodom napaja Crnogorsko primorje, od dalje devastacije. Nedopustivo i za svaku osudu je ponašanje nesavjesnih građana kada je u pitanju odlaganje otpada na obalama Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite.

Nažalost, svijest pojedinaca je na niskom nivou, kad je u pitanju zaštita životne sredine.

Ljudski faktor, koji je promijenio prirodne uslove u slivu izvorišta “Bolje Sestre”, na ovaj način uticao je i dalje utiče na smanjenje vodnih resursa i samim tim, na pogoršanje kvaliteta vode. Zbog veoma poroznog intergranularnog vodonosnog sloja koji je izložen površini, gdje svaki mogući zagađivač može lako doći do podzemnih voda (mašinski radovi, saobraćaj, poljoprivreda i drugo).
Nelegalno odlaganje otpada u zonama gdje je to strogo zabranjeno, uništava se zaštićeni prostor izvorišta pa samim tim ovakve aktivnosti ne smiju biti tolerisane od strane nadležnih inspekcija. Regionalni vodovod ima u planu uskoro da postavi dodatni video nadzor u zonama sanitarne zaštite koje su u njenoj nadležnosti.

Spremni smo da izađemo u susret svakoj akciji i značajnom projektu lokalnih zajednica koje su od opšteg interesa. Ono što raduje je činjenica da su građani Grbavaca više nego zadovoljni sa aktivnostima koje su sprovedene u prethodnim danima na nihovoj teritoriji i veoma smo im zahvalni na jednoj divnoj sardanji i gostompristvu.

Zahvaljujemo se Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na kontinuiranoj podršci i pomoći, posebno ministrki Ani Novaković Đurović, državnoj sekretarki Zorici Krsmanović i direktoru Direktorata za ekologiju i klimtske promjene Kemalu Grboviću. Njihov doprinos podršci razvoja Regionalnog vodovoda je od posebnog značaja. Zajednički se sprovode aktivnosti za održiv razvoj Crne Gore i očuvanje životne sredine. Smatramo da je to pravi i ispravan put koji doprinosi razvoju i napredku Crne Gore.

Sigurni smo da će se uspješna saradnja sa DOO "Zaštita prostora Crne Gore", koja je korektna, stručna i profesionalna, nastaviti i na budućim projektima.