09-02-2023

Srazmjere sirijske katastrofe gotovo nemoguće sagledati

Na sjeverozapadu Sirije stradalo je više od 3.000 ljudi, a procjenjuje se da je pod ruševinama i dalje oko 10.000 Sirijaca. Pomoć je počela da stiže od Ujedinjenih nacija, Crvenog krsta i Svjetske zdravstvene organizacije, uz apel, "još mnogo je hitno, neophodno".

Srazmjere sirijske katastrofe gotovo nemoguće sagledati | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen/rts

Za zemlju razorenu građanskim ratom, prirodna katastrofa je, kako se ocjenjuje, kap koja preliva čašu.

Alepo je grad stradalnik. NJegovi stanovnici na sjevero-zapadu Sirije navikli na ratne ruševine, sada su u trci sa vremenom da iz šuta spasu preživjele poslije zemljotresa.

"Ovo je naša zgrada, poslije prvog jakog udara, uspjeli smo da pobjegnemo sa djecom, a čim smo izašli, vidjeli smo je kako se ruši pred našim očima, vertikalno", priča Masud Duba, stanovnik Alepa.

U 12. godini građanskog rata, prema izvještajima humanitarnih organizacija, i dan prije razornih potresa, za 15 miliona Sirijaca bila je potrebna humanitarna pomoć. Razmere sirijske katastrofe sada je gotovo nemoguće sagledati.

"Bili smo na prvoj liniji fronta, rakete su padale ovdje i uprkos svemu tome, nismo napustili Alepo. Iskreno, sada se plašim", poručuje Duba.

Pomoć samo iz nekoliko arapskih zemalja

U Tursku je timove poslalo 65 vlada, Sirija se, čini se, sa tragedijom nosi sama. Pomoć stiže od svega nekoliko arapskih zemalja.

I dok zvanični Damask, pod sankcijama Zapada, iskazuje spremnost da sarađuje sa svakom državom koja ponudi skloništa, hranu, medikamente, iz Vašingtona poruka - "u Turskoj, partner nam je vlada, u Siriji nevladine organizacije".

Njemačka će izdvojiti 26 miliona eura, Bitanija dodatna tri miliona funti pomoći. Kontrolu nad sjevernom Sirijom dijele vlada, Kurdi i druge pobunjeničke grupe. Otvoren je samo jedan od 20 graničnih prelaza na sirijsko-turskoj granici.

"Putevi prema Turskoj su oštećeni i ti prelazi su prema ovom dijelu koji kontrolišu opozicione snage. S druge strane smo čuli glasove sa zapada da će se zbog sankcija izbjegavati svaka vrsta kontakta koja bi uključivala na neki način vlast Bašara el Asada. Ono što znamo je da je vrijeme važan faktor i da je pomoć neophodna u ovim prvim trenucima. Naravno da će biti važna i kasnije, ali te pomoći sada nema", upozorava Momir Turudić, urednik u nedjeljniku Vreme.

Put spasa za četiri miliona Sirijaca

Pomoć stiže od Ujedinjenih nacija. Četvrtog dana od zemljotresa, u Siriju je preko prelaza Bab el Hava ušao konvoj šest kamiona humanitarne pomoći, kako kažu, putem spasa za četiri miliona Sirijaca.

"Još pomoći je na putu, ali mnogo više je potrebno. LJude moramo da stavimo na prvo mjesto", ističe Antionio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

SZO šalje ljekare i medicinska sredstva. Međunarodna federacija Crvenog krsta već je na račune Turskog i Sirijskog polumjeseca uplatila tri miliona švajcarskih franaka za akutno zbrinjavanje - 60 odsto Turskoj, 40 odsto Siriji.

"Raspisan je poziv za prikupljanje u iznosu od 200 miliona švajcarskih franaka. To se skuplja novac od poznatih donatora i on će biti u kasnijim fazama podijeljen 120 miliona Turskoj i 80 miliona Siriji. To je vrlo važno da je Međunarodni pokret crvenog krsta, međunarodne federacije, taj humanitarni svijet, ipak iskoračio iznad politike", ocjenjuje prof. Dragan Radovanović, predsjednik Crvenog krsta Srbije.

Među onima koji su pobjegli od rata, mnogo je ljekara, pa je pitanje koliko sirijski zdravstveni sistem može da izdrži. Bez krova nad glavom sada je desetine hiljada ljudi na sjeverozapadu Sirije. Mnogi će se, uvjereni su poznavaoci, pridružiti milionima sirijskih izbjeglica.

"Slike stižu o transportu poginulih u Turskoj nazad u Siriju koji su bili izbjeglice u Turskoj, koje njihovi rođaci transportuju nazad u zemlju da ih sahrane. I već nekoliko mjeseci taj talas sirijskih izbeglica iz Turske i ostalih izbeglica koje su u Turskoj se povećava, što se vidi u ovoj našoj ruti preko Balkana ovako nešto sigurno će taj talas pojačati", navodi Turudić.

Preživjeli, utočište, za sada, nalaze kod rođaka, komšija ili na ulici, pri temperaturama oko nule. Bez vode, hrane, goriva i struje, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, mnogi životi tek mogu biti ugroženi.

Izvor: RTS