26-09-2023

Šta se događa sa tijelom ako svakoga dana jedete orahe?

Orasi imaju mnoge zdravstvene dobrobiti i pogodni su za svakodnevno konzumiranje. Redovno konzumiranje oraha ne šteti, osim ako nemate alergiju, preosjetljivost na hranu ili netoleranciju.

Šta se događa sa tijelom ako svakoga dana jedete orahe? | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ako to nije slučaj, dodavanje oraha u vašu svakodnevnu ishranu može biti izuzetno korisno, posebno ako ih koristite kao zamjenu za manje nutritivno hranu.

Koliko oraha treba da jedete dnevno?

Svakodnevno konzumiranje šake oraha može vam pružiti mnoge prednosti koje nudi ovo orašasto voće.

Takođe možete da ih natopite preko noći zajedno sa drugim orašastim plodovima, kao što su bademi, i započnite dan sa ovim zdravim orašastim plodovima.

Zdravstvenih koristi povezanih sa redovnim konzumiranjem oraha:

Podržava zdravlje srca

Orasi ispunjavaju kriterijume za „zdravu hranu za srce“. Imaju malo natrijuma, zasićenih masti i trans masti i sadrže najmanje 10 preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i C, gvožđa, kalcijuma, proteina ili dijetetskih vlakana.

Poboljšava pamćenja i kognitivno zdravlja

Istraživanja na životinjama i ljudima su pokazala da konzumiranje oraha pozitivno utiče na pamćenje i funkciju mozga.

Redovna konzumiranje oraha može smanjiti upalu i neutralisati slobodne radikale, koji inače mogu oštetiti ćelije i na kraju dovesti do bolesti kao što su Alchajmerova bolest i demencija.

Smanjuje stres

Studija iz 2022. pokazala je da konzumiranje otprilike dvije porcije oraha dnevno tokom 16 nedjelja poboljšava nivo stresa i depresije. Takođe je utvrđeno da konzumiranje oraha poboljšava dužinu sna i opšte mentalno zdravlje.

Može da poboljša zdravlje creva

Pregled iz 2023. objavljen u časopisu „Antiokidants“ ukazuje na to da orasi djeluju kao probiotik koji može da poboljša zdravlje crijeva.

Oni to rade tako što pružaju „hranu“ korisnim mikrobima u vašem gastrointestinalnom sistemu, prenosi N1 Zagreb.

PRATITE NAS NA