21-05-2022

Stato: Najslobodniji i najprirodniji sam dok pišem

Nenad Tomović – Stato izuzetno je produktivan hip-hop autor, jedan on najvrijednijih na crnogorskoj sceni. Njegove pjesme, u kojima su prisutne mahom socijalne teme, skica su društva u tranziciji. Za sebe kaže da stvara iz potrebe da se nesmetano izrazi. Mojkovčanin sa budvanskom adresom do sada je objavio 11 EP izdanja, od toga dva prošle godine.


Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za naš portal Stato je kazao nešto više o posljednjem EP-u koji je objavljen pod nazivom “Audio 2021”. Kroz 10 numera na autorski upečatljiv način prezentovana je slika našeg društva i položaja pojedinca u njemu. Autor ističe da je i u samom koncipiranju izdanja bilo izvjesnih eksperimenata.

“Mixtape nije bio u planu, već izbacivanje jedne pjesme, ciji je tekst jos ranije napisan, a onda su želja za izražavanjem i repovanjem učinile svoje. Dio inspiracije sam pronašao i u načinu ostvarivanja tadašnjeg Sivilovog projekta, koji je svake nedjelje izbacivao po jednu pjesmu. Ono što izdanje čini drukčijim od prethodnih jeste način pisanja, odnosno brzina. Svi tekstovi, osim prvog su pisani nakon što objavim kaver za pjesmu, zajedno sa datumom. Dakle, prvo sam određivao i odrađivao naslov, datum i kaver, a onda sam pisao tekst, snimao i amaterski smiksao pjesmu, u prosijeku tri-četiri dana nakon objave”, priča Stato.



Znaš, i ja sam hendikepiran – to teška je realnost, Izvor: Youtube/B2studio

EP “Savjest” izašao je nešto ranije prošle godine, a naš sugrađanin, pored ostalog, ukazuje i na dublji smisao života, poručujući da čovjeku nije strano da precijeni značaj stalnog posla, skupih vina i uopšte materijalnih stvari.

“Ja sam naštelovan da od mašte slova pravim“, stihovi su pjesme “Postojanje“, najistaknutije na ovom izdanju, a naš sagovornik napominje da je upravo u njima predočen način koji brani sopstveno postojanje.

“Tokom stvaranja ovog izdanja glavni fokus bio je da se životno iskustvo i stasavanje pretoče u pjesme, uz standardnu potrebu za izražavanjem, ukazivanjem i usmjeravanjem. Najslobodniji i najprirodniji sam dok pišem. Postoje prostor i vrijeme koje mogu da kontrolišem i u kojima sam izolovan od bilo kakve vrste opstrukcije” kazao je Stato i istakao da je zadovoljan saradnjom sa bitmejkerom i producentom Aleksandrom Đurovićem (Coa) iz NaVamGa kolektiva.



Da mi nije repa, srusili bi sve sto pravim, Izvor: Youtube/B2studio

“Coa je moj dugogodišnji saradnik. Sarađivali smo i na singlovima i na projektima, kroz instrumentale i produkciju. Repovao sam na desetine njegovih instrumentala.”

„Pacino verse“, „De Niro verse“ i „Portman verse“, ostvarenja su hip-hop muzičara objavljena ove godine.

„Ovakvi sešni za mene su neka vrsta pit-stopa u hip-hopu. S obzirom da se ne radi ni o kakvom zvaničnom projektu koji bi zadobio i više paznje, pa bih, možda, osjetio i više pritiska, ovakav format repa mi pruža priliku za neku vrstu stilske vježbe i stilskog eksperimentisanja”, rekao je on.



Budna glava drzi pravac, misli zivot je lijep, Izvor: Youtube/B2studio

Stato se u Budvu iz Mojkovca doselio prije devet godina. Smatra da je naš grad “raj za život”, ako se izbjegnu trendovi vezani za poroke.

“Mali je grad, sve je blizu i dostupno, a tu je i more sa svom ostalom prirodom. Jedini problem vidim u pomahnitaloj gradnji, koja nas košta, a tek ce nas koštat' sunca, svježeg vazduha i čiste vode”, upozorava muzičar.

Takođe, smatra da na rep sceni Budve postoji dosta potencijala, ali nedovoljno projekata i nada se da će se to u budućnosti promijeniti.


Sa Prefixom na festivalu "Novi Val" u Budvi 2019., Foto: Privatna arhiva

Svoje pjesme objavljuje na Youtube kanalu B2studio, što je ujedno i naziv kućnog studija u kojem stvara muziku.


Dio kućnog studija, Foto: Privatna arhiva

“U pitanju je amaterski, kućni studio, koji se sastoji od mikrofona, audio kartice, slušalica i lap topa. Tu sam snimio većinu materijala, a odnedavno se bavim i miksom i masteringom.


Sa prvog izdanja festivala "Centrum", Foto: Privatna arhiva

"B2 postoji nekih pet godina i u okviru njegovog djelovanja stvoreno je preko deset rep/r'n'b projekata, u Mojkovcu su organizovana dva hip-hop festivala "Centrum" u punom formatu, a naredne dvije godine smo isti festival obilježili grafitom i muralom. Kroz B2 studio, festival i muziku ostvarena je saradnja sa MC-ijevima i producentima iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, zaključio je Stato.


M.S.