14-10-2023

Stokholm planira da do 2025. godine zabrani sve automobile na benzin i dizel

Švedska prijestonica najavila je plan da do 2025. protjera automobile na benzin i dizel iz centra grada u namjeri da smanji zagađenje i buku.


Foto: Pixabay

Od 2025. godine, u 20 blokova unutrašnje zone Stokholma, koji pokrivaju finansijske i trgovačke djelove grada, moći će da se voze samo električna vozila. Takođe, početkom iste godine biće odlučeno da li će zona biti proširena.

Najavljujući plan, Lars Stromgren iz gradske kancelarije za saobraćaj rekao je zbog zagađenja u gradu djeca oboljevaju češće od plućnih bolesti, a stariji prijevremeno umiru.

„Moramo da eliminišemo štetne izduvne gasove od benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambiciozniju zonu niskih emisija“, istakao je Stromgren.

Mnogi gradovi su uveli, ili tek treba da uvedu, mjere da smanje zagađenje, ali je švedska prijestonica otišla korak dalje. Pariz, Atina i Madrid su zabranili dizelaše, a London samo najveće zagađivače.

„Mnogi gradovi su implementirali zone niskih emisija u kojima vozilima sa velikim emisijama nije dozvoljeno ili mogu da se kreću ako dodatno plate. Stokholmski model je dalekosežniji. Benzinski i dizel automobili će biti zabranjeni, tačka“, naveo je Stromgren.

Prema njegovim riječima, odabrana je zona gdje je veliki broj biciklista i pješaka svakodnevno izložen zagađenju.

Ipak, postoje neki izuzeci. Iako se namjerava da samo potpuno električna vozila mogu da se voze, veći kombiji sa hibridnim motorima će moći da se kreću, a takođe su od pravila izuzeta policijska i vozila hitne pomoći.



(RTS)