11-09-2017

Strategija održivog upravljanja plažama trebalo bi da se fokusira na uspješne prakse

Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori trebalo bi da se fokusira na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela, kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, ocijenjeno je na radionici u Budvi.

Strategija održivog upravljanja plažama trebalo bi da se fokusira na uspješne prakse | Radio Televizija Budva

Učesnici radionice povodom početka izrade strategije održivog upravljanja plažama, koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, smatraju da bi ona trebalo da doprinese kvalitu turističke ponude, konkurentne sličnim destinacijama na Mediteranu i u skladu sa dugoročnom vizijom turističkog razvoja Crne Gore.

Iz Morskog dobra su kazali da je rok za izradu strategije januar, ali da se prve smjernice očekuju već u novembru i decembru, kada će javnost imati priliku da ocjeni dotadašnji rad i ponudi sugestije, aktivno učestvujući u javnim raspravama i radionicama.Za izradu strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, Morsko dobro je, nakon sprovedenog tenderskog postupka, izabralo konzorcijum koji čine Hotelsko i destinacijsko savjetovanje iz Zagreba, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Urbanistički institut Hrvatske i Proficiscor iz Zagreba.

„Cilj radionice bio je da pored prezentacija rada, metodologije i dinamičkog plana izrade strategije, podstakne aktivno učešće predstavnika relevantnih institucija koje učestvuju u kreiranju turističke ponude Crne Gore, koji će dati doprinos za uspješnu izradu navedenog dokumenta“, navodi se u saopštenju.

Na radionici su, pored direkotra Morskog dobra Predraga Jelušića, govorili i predstavnici Službe za održivi razvoj morskog dobra i konzorcijuma zaduženog za izradu strategije.

U diskusiji su učestvovali i predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i pomorstva i saobraćaja, Lučke kapetanije, turističkih organizacija Ulcinja i Tivta, Privredne komore, udruženja turizma i ugostiteljstva i lica sa hendikepom, Uprave za inspekcijske poslove, kao i zainteresovani građani.