28-07-2019

“Svaka destinacija želi bogate turiste ali dobije one koje zasluži”

Svaka destinacija želi da privuče posjetioce sa visokim finansijskim mogućnostima, ali svaka dobije turiste koje zaslužuje, ocijenio je izvršni direktor Evropske turističke asocijacije (ETOA) Tom Jenkins, i dodao da ukus stanovnika određuje šta će se prodati turistima.

“Svaka destinacija želi bogate turiste ali dobije one koje zasluži” | Radio Televizija Budva

On je Dnevnim novinama kazao da najbolji savjet koji može dati za bilo koju turističku destinaciju je da mora biti drugačija i odlična.

“Ukus stanovnika određuje šta će se prodati turistima, a posjetioci su privučeni onim što je jedinstveno i dobro”, rekao je Jenkins.

On je naveo da nije bio u Crnoj Gori, ali kako je kazao, nada se da će je posjetiti.

“Poznajem druge djelove Jadranske obale. Najbolji savjet koji mogu dati za bilo koju turističku destinaciju je da mora biti drugačija i odlična. Takvi ciljevi najbolje se postižu njegovanjem zahtjevne i entuzijastičke baze klijenata”, smatra Jenkins.

On je rekao i da je Evropa destinacija koju je ponekad teško prodati, te da njen udio u međunarodnom turizmu opada.

“Svake godine su nam predstavljene statistike koje ukazuju da udio Evrope u međunarodnom turizmu opada. Zvuči malo deprimirajuće, ali to moramo prepoznati kao mjeru međunarodnog turizma, te da Evropa sebe determiniše kao region odvojenih nacionalnosti. To određuje i činjenica da imamo dosta unutrašnjeg saobraćaja, da ostatak svijeta postaje prosperitetniji, što prirodno znači da će se ravnoteža međunarodnih putovanja pomjeriti negdje drugo”, smatra Jenkins.

Prema njegovim riječima, Evropa ostaje izuzetno popularna destinacija, ali i ona koju je ponekad teško prodati.

“To je zbog činjenice da se druge destinacije, poput dalekoistočne Australazije, Južne Amerike, razvijaju na načine koji privlače nova tržišta i imućno stanovništvo starih tržišta. Ukoliko ste bogati član latinoameričke, vijetnamske ili indijske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama, vaša želja za putovanjima naići će na mnoge druge druge privlačne destinacije, kao što je Evropa. Osim toga, destinacije u razvoju, kakav je Tajland, mogu razviti hotelske kapacitete posebno osmišljene za tržišta kakva su japansko i kinesko”, rekao je Jenkins.

Prema tome, prirodno je da će Evropa koja ima ograničene smještajne kapacitete i ograničenja u pogledu mogućnosti razvoja novih nekretnina, naći konkurentsku poziciju.

Jenkins je dodao da politika jako loše utiče na turizam.

“Vlade teže da oporezuju turiste, nameću propise koji utiču na način na koji se mogu prodavati turistički proizvodi, a nastoje i da zaštite lokalne interesne grupe čije se usluge ne mogu poboljšati takvom zaštitom”, zaključio je Jenkins.



Izvor: Investitor