19-06-2023

Svaki sedmi let Air Serbia otkazan, šta će biti u julu

Stručnjak za civilno vazduhoplovstvo Alen Šćuric rekao je u Novom danu, komentarišući otkazivanja letova Air Serbia, da “ako sada imaju takvih problema, svi se bojimo šta će biti u julu, kada se frekvencija povećava i problemi na aerodromima su još veći zbog više prometa”.



Foto: Arhiva

Šćuric je rekao da je Air Serbiaa otkazala 11 letova, što je 14,3 odsto svih letova.

„Svaki sedmi let Air Serbia je otkazan. Ja se ne slažem sa objašnjenjem kompanije, da, postoje problemi na aerodromima, vezani su za manjak zaposlenih, ali kompanija to zna, zna za te probleme i trebalo je da to uzme u obzir. Nije trebalo da računa da će i avioni doći baš na dan kada su potpisali ugovor, kao što je znala da su već godinu dana kašnjenja u servisima“, kaže on.

Ističe da su opravdanja „apsolutno neprihvatljiva“.

„Ova otkazivanja i kašnjenja su krenula od marta. Bila su vrlo značajna, to stvara mnogo lošeg po imidž kompanije i nezadovoljstvo putnika“, kaže on.

Upitao je zašto su od silnih kompanija u Kataniji letove otkazale samo dvije – među kojima je i Air Serbia.

„Mislim da su te situacije koristile kao dobar izgovor, jer su mogli otkazati to i te kapacitete prebaciti da druge letove gde im je to trebalo“, kaže on.

On je podsjetio da često piše i pohvalne tekstove o Air Serbia.

„Ne znam nijednu kompaniju koja je imala tako veliku ekspanziju, a da nije bankrotirala. Ovoliko ogromna kašnjenja ne mogu biti dobra. Ja sjutra putujem za Beograd Air Serbia-om, moram da kažem da se pitam da li ću stići u Beograd i kad, imam sastanke, i uveče se vraćam, ne znam da li ću to stići, tako ne smije biti. Putnik koji leti avionom je više manje poslovni putnik, želi tačnost i da može računati na kompaniju“, kaže Šćuric.

Kako je rekao, vama kao putniku je svejedno da li je drugi avion, ako ste vi u njemu.

„Air Serbia je otvorila i jako puno destinacija koje nemaju konkurenciju, tu će itekako poznati rezultate na tim linijama. Vidjećemo na koncu, kroz par godina, kakav će rezultat biti“, kaže.

On je rekao da „ako sada imaju takvih problema, svi se bojimo šta će biti u julu“.

„Kada se frekvencija povećava i problemi na aerodromima su još veći zbog više prometa“, kaže on.

Šta može da uradi kompanija?

„Mogla je otkazati nešto letova, Lufthanza je otkazala 35.000 letova, jer su vidjeli da neće moći. Amerikan, Delta, Junajted su otkazali hiljade letova zbog tamošnjih problema, reagovali su na vrijeme, još u martu, aprilu. Air Serbia to nije uradila“, kaže on.