07-09-2023

Svečana ceremonija otvaranja jubilarnih “Njegoševih dana” večeras u Budvi

Deseto, jubilarno izdanje manifestacije “Njegoševi dani”, u organizaciji Filološkog fakulteta UCG, biće svečano otvoreno večeras u 21 sat na terasi hotela “Mogren” u Budvi.


Foto: UCG

Međunarodni slavistički skup otvoriće dr Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu. Pored njega govoriće: Mirjana Maslovar, državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija, doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, prof. dr Vladimir Božović, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Rajka Glušica, predsjednica Upravnog odbora Univerziteta, prof. dr Igor Lakić, dekan Filološkog fakulteta, akademik Slobodan Grubačić, u ime Naučnog savjeta Njegoševih dana i prof. dr Tatjana Đurišić, predsjednica Organizacionog odbora.

Kako navode organizatori ovogodišnjeg izdanje međunarodnog slavističkog skupa posvećeno je Njegoševom stvaralaštvu i interdisciplinarnom istraživanju kulta vođe u južnoslovenskim književnostima i kulturama.

Ovo je mali doprinos da se kult vođe dekonstruiše, da se razgradi i bolje razumije njegovo porijeklo i posljedice", ističu iz organizacije.

Ove godine s posebnim zadovoljstvom napominju da će “Njegoševi dani” biti posvećeni savremenoj crnogorskoj književnosti. U prethodnih 15 godina skup je promovisao književne stvaraoce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja.

Ovogodišnji gosti su i Balša Brković, Aleksandar Bečanović, Đuro Radosavović, Nataša Nelević, Radoman Čečović i Marinko Vorgić, istaknuti autori koji su najzaslužniji za savremenu crnogorsku književnu scenu.

Poseban gost na ovogodišnjem skupu je Zoran Živković, čuveni pisac fantastične književnosti i laureat brojnih regionalnih i svjetskih književnih izdanja.

Na svečanom zatvaranju 9. septembra očekuje nas koncert istaknutog makedonskog umjetnika Vlatka Stefanovskog od 22 sata na terasi hotela “Mogren”.

Jubilarno izdanje “Njegoševih dana” koje će trajati do 10. septembra okupiće brojne naučnice i naučnike koji dolaze iz 13 zemalja Evrope, 27 gradova i sa 35 različitih naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, zaključuje se u saopštenju organizatora.


Izvor: Polis/TV Budva