03-07-2023

Svečano otvoren 31. Kotorski festival pozorišta za djecu

Kotorski festival pozorišta za djecu 31. po redu, svečano je otvoren sinoć na Ljetnjoj pozornici, kada je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, po tradiciji, ključeve grada predao djeci.


Foto: Agencija CGNews

Prisutne je pozdravio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je visoki pokrovitelj Festivala.

“Djeco, probudite se iz sna i ispunite Kotor vašim osmjesima, igrama i čistotom kojom samo dječja duša odiše i zrači. Probudite se i probudite sve nas odrasle da nas podsjetite koliko je svijet djetinjstva čaroban i čist. Probudite se i pomognite nama odraslima da ovaj prekrasni grad Kotor, Boku, našu Crnu Goru i cijelu našu planetu Zemlju, za koju često zaboravimo da je naš zajednički i jedini dom, sačuvamo upravo za vas djecu. Probudite se draga djeco i radujte se svakom trenutku u životu, kao što se radujete 31. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu” poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u svom obraćanju.


Foto: Agencija CGNews

Simbolično, predsjedniku Opštine Vladimiru Jokiću ključeve koji “otključavaju srce grada Kotora” predao je mali admiral Bokeljske mornarice Vihor Moškov.

Jokić je istakao da je ovo zasigurno najljepša noć u Kotoru i najljepši dani godine u Kotoru.


Foto: Agencija CGNews

“Od noćas Kotor formalno postaje grad čije ključeve drže djeca, ali Kotor mora biti i jeste grad djeteta svakog dana u godini. Koliko smo mi doprinjeli da djeca u našem gradu budu na pravi način podizana, voljena i edukovana, toliko smo doprinjeli budućnosti našeg grada. Svi naši prijekori, sukobi staju pred jednim dječijim osmijehom. Svo zlo svijeta stane pred dječijim pogledom. Naša svakodnevna mjera mora biti mjera djeteta, a ne mjera nas samih. Jer ovi mali ljudi su mnogo bolji nego što smo mi, a mi ponekad zaboravljamo da budemo oni” kazao je Jokić.

On je ključeve grada predao djevojčici Đeljani Ibraimi koja ih je preuzele u ime djece Kotora.

Publici je predstavljen program pod nazivom “Zamislite, djeco...” za koji scenario i režiju potpisuje Dejan Đonović. Rađen je u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a ujedno je i slogan ovogodišnjeg Festivala.

Simbol - vila Alkima i slogan Festivala „Zamislite, djeco...“ inspirisani su motivima knjige ''Kotorske legendice'', čiji je izdavač Opštinska javna ustanova ''Muzeji'' Kotor.


Foto: Agencija CGNews

Pozorišni program ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu čini 15 predstava, od kojih je 11 takmičarskih. Nastupiće pozorišne trupe iz Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore.

Glavni program Festivala će se najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i zgrada Starog zatvora.

Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo, likovni i književni program.

Zahvaljujući saradnji sa Fondacijom “Budi human”, novac od podizanja karata biće opredijeljen za liječenje djece kojoj je finansijska pomoć za tu namjenu neophodna.

Podsjetimo, Kotorski festival pozorišta za djecu koji je međunarodnog karaktera, organizuje Opština Kotor – Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore dok je visoki pokrovitelj Predsjednik Države.


Izvor: Agencija CGNews