17-05-2019

Sven Väth dolazi na Sea Dance!

Prvi ikad nastup u Crnoj Gori potvrdio je i Sven Väth, jedan od najvećih elektronskih umjetnika svih vremena, otac globalnog tehno pokreta i trostruki dobitnik nagrade za najboljeg svjetskog DJ-a.

Sven Väth dolazi na Sea Dance! | Radio Televizija Budva

Čovjeka koji je ispisao prošlost, sadašnjost, a zasigurno i budućnost elektronske muzike, stvorivši savremeni zvuk nekoliko vodećih muzičkih stilova današnjice, fanovi popularno zovu Papa Sven, priznajući mu tako njegovu istinsku ulogu pokretača i lidera svjetske tehno zajednice.



lavni Njemac iz Frankfurta na glavnu binu pored tirkiznog mora donosi hitove koji su ga učinili simbolom evropskog dance zvuka još ranih devedesetih, ali i najnovija izdanja jedne od najvećih izdavačkih kuća u istoriji "Cocoon" koja već dvije pune decenije oblikuje trendove na svjetskoj elektronskoj sceni objavljujući izdanja producenata kao što su Richie Hawtin, Ricardo Villalobos, Guy Gerber i desetine drugih. A 20 godina rada bez prestanka ovog ljeta slave i Cocoon žurke, najdugovječnije i danas potpuno nezaobilazne na Ibici, čuvenom španskom ostrvu i najvažnijoj destinacije za noćni provod. Sven je za ovu veliku proslavu u svoj kalendar uvrstio neke od najvećih festivala na planeti među kojima je ovog ljeta i Sea Dance! Njegov prvi nastup u Crnoj Gori stiže u trenutku kad je veći nego ikad i dok ga danas prate desetine miliona fanova širom svijeta koji su sa njim ušli u svijet elektronske muzike za čiju se konstantu renesansu brine iz godine u godinu, već pune tri decenije.





Nezaustavljivi revolucionar poznat je po nastupima kojima je kultivisao undergroud elektronsku muzičku scenu ne samo u svojoj rodnoj zemlji, već širom Evrope. Zasluge upravo za to dobio je u rodnom Frankfurtu koji mu je 2015. dodijelio Goetheovu plaketu za nemjerljiv doprinos kulturnom životu grada. U žižu interesovanja dolazi davne 1986. kada je kao frontmen grupe OFF objavio singl ‘Electrica salsa’, tada treći pop hit u Njemačkoj. Bend se kasnije razišao, što se ispostavilo plodonosnim za Vätha koji je slobodu iskoristio da se okrene trance zvuku Frankfurta koji je bio prava odskočna daska za dostizanje zvjezdanih visina. Prije 27 godina osnovao je izdavačku kuću Harthouse Records pod čijom je etiketom, a u saradnji sa Warner Bros, objavio prvi album “Accident in Paradise” koji je Mixmag godinama kasnije svrstao u najbolja dance izdanja svih vremena.



Temeljan rad i posvećenost iznjedrili su neprikosnovenog DJ-a i producenta koji se može pohvaliti maratonskim setovima u trajanju od čak punih 30 sati. Nakon objavljivanja albuma ‘Electro Acupuncture’ 1995. godine sa Stevie B-Zet-om, a pod pseudonimom Astral Pilot, Väth je odlučio da se fokusira na DJ-ing, odnosno stvaranje i razvijanje zvuka po svom, ali, pokazaće se, i ukusu publike širom svijeta. Vratio se Virgin Records i pod okriljem te izdavačke kuće lansirao tri produkcijska albuma: Fusion 1998, Contact 2000, i Fire 2002. Uz sada već kultni serijal žurki na Ibici, 2000. pokreće i seriju godišnjih mikseva koji bi imali zadatak da prenesu atmosferu svake od sezona. Kultna izdavačka kuća Cocoon u narednih 20 godina je pored mikseva iznjedrila i stotine singlova, albuma i mikseva brojnih producenata, a nakon četvrt vijeka karijere, pioniru tehno muzike pošlo je za rukom ono što nije nikom do sada - da ujedini dvije epohe servirajući muziku koja na plesni podijum dovodi one rođene u prošlom stoljeću i djecu novog milenijuma.

Šesti Sea Dance biće održan od petka, 30. avgusta, do nedjelje, 1. septembra, a pored Svena Vätha, nastupe su potvrdili i najuspešniji muzički producent 21. vijeka i jedan od najtraženijih muzičkih izvođača na svijetu David Guetta, vodeći njemački producent i DJ Robin Schulz i francuska klupska senzacija, duo Ofenbach. Tu su i regionalni asovi kao što su veliki Darko Rundek, moćna Senidah i neki od najpopularnijih balkanskih repera Surreal, Fox, Kuku$, Hazze i Bekfleš.