30-01-2020

SZO proglasila međunarodnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas vanrednu situaciju na međunarodnom nivou, nakon što se broj oboljelih od koronavirusa za sedam dana uvećao preko deset puta.


Foto: Twitter

Odbor za hitne situacije SZO u Ženevi zasjedao je treći put ove sedmice, a nakon sastanka je saopšteno da nije poznato kakvu štetu može nanijeti koronavirus ako bi se proširio u zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Odbor je ocijenio da se mora djelovati odmah, kako bi se pomoglo zemljama da se pripreme za tu mogućnost, prenosi RTS.

“Moramo shvatiti da su ovo ljudi, a ne brojevi”, saopštili su iz SZO, opisujući širenje koronavirusa kao “nezapamćenu epidemiju”.

U Sjedinjenim Američkim Državama danas je potvrđen prvi slučaj prenosa novog virusa sa osobe na osobu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ipak čestitala Kini, ističući da i dalje ima povjerenje u sposobnost te zemlje da kontroliše bolest.

Do sada je od posljedica virusa umrlo 170, a inficirano više od 7,8 hiljada ljudi.

Zabilježeno je 98 slučajeva koronavirusa izvan Kine, uključujući osam slučajeva prenosa sa čovjeka u četiri države – Njemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz SZO dodaju i da je većina zaraženih izvan Kine putovala u Vuhan ili je bila u kontaktu sa osobama koje su bile u tom gradu, u kojem je izbila zaraza.





































Izvor:Mina