14-06-2023

Tokom 2022. prikupljen rekordan broj jedinica krvi

Crna Gora je, kao društvo, položila ispit iz humanosti i solidarnosti a to potvrđuje i podatak da je tokom 2022. godine prikupljen rekordan broj jedinica krvi, najviše od kada postoji Zavod.


Foto: Zavod za transfuziju

To je, na svečanosti u Zavodu za transfuziju krvi, povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca, poručila direktorica dr Tamara Šćepanović.

„Ovogodišnji slogan pod kojim se širom svijeta obilježava ovaj veoma važan dan je 'Mi živimo zato što vi donirate. Donirajte krv, donirajte plazmu, dijelite život, dijelite često'. Svjetska zdravstvena organizacija na ovaj način u fokus stavlja pacijente kojima je potrebna doživotna transfuziološka potpora i naglašava ulogu koju svaka osoba može da ima donirajući veoma vrijedan dar, darujući krv ljudima čiji se život produžava i prosto zavisi od tog dara. Ovi pacijenti u toku svog životnog vijeka prime nekoliko desetina ili čak nekoliko stotina različitih krvnih komponenti. I s obzirom da njihove porodice nijesu u mogućnosti da obezbijede tolike količine krvi jasno je da život ovih pacijenata zavisi isključivo od dobrovoljnih davalaca. Zato ovaj njihov dan slavimo uz zahvalnost pojedincima koji darauju krv, ali i podstiču druge ljude dobrog zdravlja da redovno doniraju kako bi se ne samo poboljšao kvalitet života pacijentima zavisnim od transfuzije već i da bi se izgradio sistem bezbjednog i redovnog snabdijevanja krvlju", kazala je direktorica Zavoda.

Kada govorimo o snabdjevenosti krvlju u našoj zemlji, Šćepanović je istakla da je u prethodnoj godini prikupljen rekordan broj jedinica te dragocjene tečnosti.

"Dakle, u 2022. godini imali smo najveći nivo davalaštva krvi do sada koji je iznosio 3,4%. Prikupljeno je 20 723 jedinice krvi", naglasila je Šćepanović.

Ona je kazala da je tokom prethodne godine organizovano 238 akcija, te da je bilo teško izabrati najbolje kada je riječ o dobrovoljnom davalaštvu.

„Imajući u vidu da je za nama rekordna godina, zaista je bilo teško donijeti odluku o dobitnicima nagrada koje ćemo danas uručiti, a posebno imajući u vidu da je za nas svaka pojedinačna jedinica krvi neizmjerno i vrijedna i važna. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim dobrovoljnim davaocima krvi u Crnoj Gori koji svojom humanošću i osjećajem solidarnosti čine da naš zdravstveni sistem bude sigurna luka za sve naše građane“, istakla je dr Šćepanović.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, istakao je značaj dobrovoljnog davalaštva, i naglasio da dobrovoljni davaoci krvi s pravom treba da nose ime istinskih heroja ovog društva.

„Da Vi to zaista i jeste potvrđuje podatak, a koji sam i nedavno saopštio, da ove godine Zavod za transfuziju krvi bilježi rekordne rezultate kada govorimo o prikupljanju jedinica najdragocjenije tečnosti. Zasluge za to, u najvećoj mjeri nosite upravo Vi! Poštovani dobrovoljni davaoci krvi, predstavnici institucija zdravstvenog sistema, cijenjeni gosti... današnji susret organizovan je povodom Svjetskog Dana dobrovoljnog davalaštva krv , kao i uručenja nagrada najzaslužnijim dobrovoljnim davaocima i udruženjima, tačnije najzaslužnijima za aktivan doprinos u davalaštvu, kao i promociji ove važne aktivnosti koja nas čini bogatijim društvom i aktivnim članovima svoje zajednice, a zdravstvenom sistemu omogućava blagovremenu i urednu snabdjevenost transfuziološke službe“, kazao je Šćekić.

On je poručio da je i zadatak države i Ministarstva zdravlja obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite za sve građane, što podrazumijeva, između ostalog i kontinuirani proces rada transfuziološke službe u Crnoj Gori i obezbjeđivanje dovoljnih količina bezbjedne krvi.

„Zato je neophodno da učinimo sve da nivo dobrovoljnog davalaštva krvi ide uzlaznom putanjom, pa ovom prilikom pozivam sve naše humaniste, a siguran sam da ih u Crnoj Gori ima dosta, da damo krv i tako osiguramo da u našim bolnicama ima krvi u dovoljnim količinama za sve one kojima je potrebna. Zavod za transfuziju krvi, kao i Crveni krst svojim aktivnostima doprinose razvoju dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi u Crnoj Gori, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina ove najdragocjenjenije tečnosti“, zaključio je Šćekić.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je u znak obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi prije početka svečanosti u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore dobrovoljno donirao krv.

Na svečanosti su uručena i priznanja organizacijama, kompanijama i pojedicima koji su se istakli u dobrovoljnom davalaštvu tokom 2022. godine.

Svečanosti u Zavodu, između ostalih, prisustvovala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović, direktor DZ Podgorica dr Danilo Jokić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić i zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje Siniša Kovačević.


(Mina)