04-03-2021

Tužilaštvo ispituje imovinu Mihovića

Državno tužilaštvo provjerava kako je bivši čelnik Morskog dobra Rajko Mihović upisao objekat (praktično vilu) u Tivtu, u zoni morskog dobra, i kako je ona postala vlasništvo članova njegove porodice.


Foto: Privatna arhiva

Polovinom februara ove godine, Mihović, bivši direktor i član Upravnog odbora Morskog dobra, nakon saslušanja kod sudije za istragu pušten je da se sa slobode brani od optužbi za zloupotrebu službenog položaja kojom je omogućio da se državno zemljište u zoni Morskog dobra prevede u privatno.

Pored Mihovića, polovinom februara, zbog sumnje u moguću zloupotrebu službenog položaja, saslušani su i predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Aleksandar Tičić i aktuelni i bivši direktori tog preduzeća Predrag Jelušić i Rajko Barović. Saslušani su i Boro Lazović, Selim Resulbegović, Ivan Kalezić, Đuro Marić, Aleksandra Ivanović Kalezić, Ljubomirka Vidović i Zorica Šarenac.

Bivše i sadašnje funkcionere Morskog dobra (državno preduzeće) Specijalno tužilaštvo sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, a privedeni su u nastavku akcije u kojoj je krajem decembra 2020. godine uhapšen tadašnji direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, kao i još nekoliko osoba. Kovačević se tereti za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

Prema podacima iz katastra, u novembru ove godine objekat u zoni morskog dobra postao je vlasništvo Jelene Lakić i Radmile Radenović, kćerki Rajka Mihovića. Ta transakcija je pod lupom tužilaštva, što je potvrđeno „Danu“. Objekat je, po katastarskim podacima, definisan kao „servisni objekat za sport“, stečen građenjem, dok je okolno zemljište kupljeno.

Inače, Rajko Mihović je zet bivše glavne administratorke Opštine Tivat Jovanke Laličić. Ona je sada poslanik DPS-a u državnom parlamentu, a bila je i dugogodišnja predsjednica tivatske izborne komisije. Opština Tivat je svojevremeno njenom suprugu Žarku i Rajku Mihoviću izdala građevinsku dozvolu za gradnju velike stambene zgrade u Lepetanima.

Brojne kontroverze oko imovine

Kako je „Dan“ ranije objavio, Rajko Mihović u svom imovinskom kartonu predatom 2014. godine, u dijelu vezanom za njegovu suprugu Zagorku Mihović, nije naveo da se na njeno ime vodi imovina u Krašićima i Radovićima u opštini Tivat, kao ni vrijedne parcele u Lješevićima, u Kotoru.

Da ta imovina pripada Zagorki Mihović potvrdili su tada službeni podaci Uprave za nekretnine. Iz Centralnog registra Privrednog suda takođe se moglo vidjeti da je Zagorka bila osnivač kompanije iz Budve RM konsalting, koja je u međuvremenu likvidirana.


(Dan online)