04-09-2019

Tužilaštvo ispituje moguće zloupotrebe u katastru

Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj tokom kojeg će biti izvršene provjere da li je u budvanskom katastru bilo zloupotreba prilikom upisivanja nekretnina milionske vrijednosti na imena ruskih biznismena, među kojima ima i preminulih.

Tužilaštvo ispituje moguće zloupotrebe u katastru | Radio Televizija Budva

Prema pisanju Dana, povod za istragu je prijava jednog švedskog državljanina čija je zgrada prepisana na ime ruskog državljanina koji se u Crnoj Gori nije pojavljivao već deset godina.

Ovo nije jedini slučaj koji se ispituje, a tužilaštvo će provjeriti i validnost punomoćja na osnovu kojih su advokati i pravni zastupnici pojedinih stranih državljana u budvanskom katastru prepisivali vrijedne nekretnine.

Sumnja se da je većina tih punomoćja falsifikovana ili im je istekao rok važenja. Neka od punomoćja su prihvatana iako su poslata faksom ili elektronskom poštom. Zbog odluke budvanskog katastra da prihvati sporna punomoćja, oštećeni vlasnici su izjavili žalbe Ministarstvu finansija. Neki od njih su takođe najavili da će o ovom, kako tvrde, nezakonitom otimanju imovine obavijestiti i glavnog specijalnog tužioca.

Iz budvanskog katastra Danu je objašnjeno da su sporne zgrade uknjižene na osnovu presuda kotorskog Osnovnog suda, te da su pravni zastupnici osoba na čije su ime upisane dostavili punomoćja. Dodaju da lica koja su nezadovoljna postupanjem njihovih službenika imaju pravo žalbe, što će razmatrati nadležne institucije.

Prema saznanjima Dana, tužilaštvo će ovim povodom uzeti izjave od advokata, oštećenih lica i pojedinih službenika budvanskog katastra.

Ovo nije jedina istraga u budvanskom katastru, a neke traju i više od tri godine. Specijalno državno tužilaštvo, kojim rukovodi Milivoje Katnić, nedavno je formiralo predmetu vezi sa nestankom dokumentacije u budvanskom katastru.

Predmet je formiran nakon što je bivši potpredsjednik Vlade Milorad Vujović poslednjeg dana rada u izvršnoj vlasti, 28. novembra, glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću podnio zahtjev za pokretanje istrage u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti osoba odgovornih za nestanak arhivskog materijala u Upravi za nekretnine Područna jedinica Budva.

Radi se o dokumentaciji koja se odnosi na tri lokacije, i to Jadranski sajam, Košljun i Zavalu.

U prijavi koju je Vujović ranije podnio navodi se da je pomenuta dokumentacija nestala u periodu između 2000. i 2007. godine, kada su vršena raspolaganja imovinom na koju se odnosila i da je to bio obrazac organizovanog postupanja N.N. lica u Područnoj jedinici u Budvi i privatnih lica koja su prometovala ovu imovinu.

Izvor: RTCG