22-06-2018

U Budvi za sedam dana u napadima pasa povrijeđeno troje djece

U poslednjih sedam dana u Budvi je prijavljeno nekoliko napada pasa u kojima je povrijeđeno troje djece i jedna odrasla osoba.

U Budvi za sedam dana u napadima pasa povrijeđeno troje djece | Radio Televizija Budva

Zvanična statistika pokazuje da je u Budvi u posljednje dvije godine zabilježeno 160 ujeda pasa, od čega 45&% od strane vlasničkih pasa, 15% lutalica i 18% mačaka.

Specijalista epidemiologije dr. Vesna Milutinović naglasila je da je kod svakog ujeda vrlo važno javiti se odmah ljekaru.

"Prvu pomoć pri ujedu treba pružiti tako da se rana ispere sapunom i vodom a ne alkoholom, da bi se smanjila infektivna doza i mogućnost zaraze bjesnilom. Svaki ujed i rana zahtjeva antitetanusunu zaštitu i antibiotsku terapiju", kazala je Milutinović za TV Budva te dodala da se radi o najskuokjoj imuniziaciji koja za odraslu osobu košta i do 2.000 eura.

Ljetnji period je najopasniji kada je ova problematika u pitanju, a česta je pojava i da vlasnički pas napadne gazdu.

"Veliki vrućine utiču na sve nas, pa i na životinje. Oni imaju svoje potrebe, starhove i njima smo mi nepoznati. Svako prilaženje, maženje, čupanje, hvatanje za rep, provlačenjue kroz ograde može dovesti do netrepeljivosti i napada" kazala je Milutinović.

Svi budući vlasnici kućnih ljubimaca treba da budu na vrijeme informisani i upoznati sa potrebama životinja. Prema riječima poslovođe skloništa za napuštene i izgubljene životinje, Igora Pejovića mora postojati nadležni organ koji će kontrolisati izgubljene i napuštene životinje na ulicama.

"Po Zakonu zaštite i dobrobiti životinja nadzor bi trebala da vrši Komunlana policija", navodi Pejović.

On smatra da ne postoji pas lutalica, nego samo izgubljeni ili napupšteni pas, a u oba slučaja su odgovorni ljudi.