05-09-2021

U Cetinjskom manastiru ustoličen mitropolit Joanikije

Svečani čin ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija završen je u Cetinjskom manastiru, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva.

U Cetinjskom manastiru ustoličen mitropolit Joanikije | Radio Televizija Budva

Foto: preuzeto sa sajta Mitropolije crnogorsko primorske

Mitropolit Joanikije svečano ustoličen u tron Svetog Petra Cetinjskog.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije svečano je danas uveo u tron crnogorsko-primorskih mitropolita Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, koga je Sveti arhijerejski sabor SPC na ovogodišnjem majskom zasjedanju izabrao za nasljednika blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Joanikije je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena prije 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

Svečani čin ustoličenja novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija započeo je Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Svjatjejši Patrijarh srpski uz sasluženje arhijereja, sveštenstva i sveštenomonaštva.

Po završetku Svete patrijaršijske liturgije, a po blagoslovu prvojerarha naše Srpske pravoslavne crkve, odluku Svetog arhijerejskog sabora o izboru vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog pročitao je Preosvećeni vladika David, član Svetog sinoda.

Obraćajući se Mitropolitu Joanikiju, Patrijarh je kazao da je služba mitropolita crnogorsko-primorskog uzvišena te da je velika i velika čast, ali i velika odgovornost doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i poslije velikog oca blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

“Nismo došli ovdje da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja”, poručio je predstojatelj Srpske crkve i dodao da je “mir ovdje potrebniji nego išta”.

“Vi ste ovdje da ne pitate ko je ko i kom narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove”, naglasio je Patrijarh srpski Porfirije, uručivši žezal Mitropolitu Joanikiju.

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog na ovogodišnjem majskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nakon upokojenja blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Životopis Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filosofiju na Filosofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u Manastiru Ćelija piperska 30. oktobra 1990. godine. Rukopoložen je u čin jerođakona 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha 17. februara 1991. godine, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja Manastira Savina. Za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji postavljen je 1. septembra 1992. godine. Septembra 1995. godine unaprijeđen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski sabor na redovnom zasjedanju maja mjeseca 1999. godine. Na Cetinju ga je hirotonisao u čin episkopa Patrijarh srpski gospodin Pavle, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog gospodina Joanikija.

Na majskom zasjedanju Sabor ga je 2002. godine izabrao za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u Manastiru Đurđevi stupovi u kojem je bilo drevno sjedište Episkopije budimljanske, koju je osnovao Sveti Sava 1220. godine.

Nakon upokojenja Mitropolita Amfilohija, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 30. oktobra 2020. godine postavio je preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog gospodina Joanikija za administratora upražnjene Eparhije crnogorsko-primorske.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na svom ovogodišnjem majskom redovnom zasjedanju (24-29. maja 2021. godine) izabrao je Njegovo preosveštenstvo Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog, vladika Joanikije pokrenuo je u povjerenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih je većina već završena i osveštana. Sa obnovom svetinja započeo je i obnovu monaštva po opštežiteljnom ili skitskom ustavu. Pokrenuo je Eparhijski list „Sveviđe“ i izdavačku djelatnost u Eparhiji.

Do sada je bio član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

Studije i članke iz oblasti bogoslovlja, istorije Srpske pravoslavne crkve i književnosti objavljuje u crkvenim časopisima i građanskoj periodici. Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999–2019) izišla je iz štampe njegova knjiga “Svjetlost svijetli u tami”.

Izvor: Mitropolija crnogorsko primorska