15-07-2019

U okviru kampanje “Budi odgovoran” podnijeto 17 pritužbi

U okviru kampanje Budi odgovoran protekle sedmice je evidentirano 17 pritužbi, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna.

U okviru kampanje “Budi odgovoran” podnijeto 17 pritužbi | Radio Televizija Budva

Inspektor je prilikom kontrole frizerskog salona Sandra u Beranama utvrdio da objekat nema knjigu evidencije za prigovor potrošača, zbog čega su preduzete zakonom propisane mjere.

Inspektor je prilikom kontrole pekare Tri princa u Podgorici, prijavljene za neisplaćivanje zarade, utvrdio da se podnosilac incijative obratio Inspekciji rada nakon isteka roka od 30 dana od prestanka radnog odnosa, zbog čega smatra da je ona neblagovremena.

Evidentirana je i prijava o nelegalnoj prodaji kokica u Baru, ali je ta kontrola, kako je navedeno u odgovoru na inicijativu, u toku.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole hotela Chedi u Tivtu, trafike Dio, frizerskog salona Unlimited, BK Commercea i pekara Pero i Sicilija u Podgorici, kafića Biljarda u Nikšiću, igraonice Zum Zum u Kotoru, kao i kioska u vlasništvu R.I. i marketa Femić u Baru.

Građani su se žalili i na nepropisno parkiranje, smeće, paljenje guma i prosipanje fekalija iz septičkih jama.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.