18-02-2020

U pripremi kompilacija crnogorskog hip-hopa

Među imenima čije će se pjesme naći na kompilaciji su: Random, Story, Dobbla, Stato, Bradr Hari- reperi koji su, od oktobra 2019. do sada, objavili čak 20 numera, prenosi portal "Standard".

U pripremi kompilacija crnogorskog hip-hopa | Radio Televizija Budva

Foto: Jay Jay Okocha

Cilj je, kako je "Standardu" rekao Poetik, da se crnogorski hip-hop izbori za veću vidljivost i predstavi javnosti, od koje su, kako je naglasio, skriveni. On je istakao da crnogorski mediji, bez obzira da li se radilo o "mejnstrim" medijima ili nominalno muzičkim portalima, gotovo i da nijesu izvještavali o novim izdanjima crnogorskih repera, što govori da je hip-hop stigmatizovan.

"Krajem godine se pojavilo par novih imena na domaćoj rep sceni sa vrlo pristojnim debijima (Simple, Consigliere, Seven…) , a trend se nastavio i početkom godine, što me je natjeralo da obavim malo istraživanje i dođem do zapanjujućeg podatka da je čak 12 crnogorskih repera od oktobra do danas objavilo 20 numera (ne računajući rep pjesmu mladih URA-e, Who See-evu obradu “Ducka Diesel” i Statove “Freestyle Sessions”) o kojima nećete naći gotovo nikakvu informaciju- kako u mejnstrim medijima, tako ni na domaćim, nominalno muzičkim portalima. Sve to mi ukazuje da je hip hop stigmatizovan kod onih koji bi trebalo da prate muzičku scenu, jer pomenuti izvođači po popularnosti, pregledima na YouTube-u, kreativnosti i (ne)autentičnosti, ne odstupaju mnogo od nekih muzičara drugih žanrova koji su medijski ispraćen" , rekao je Poetik.

Član "Džej Džej Okoče" je podsjetio da crnogorski reperi nisu dobili prostor ni na festivalima kao što su Sea Dance i City Groove, iako je ovaj žanr imao značajno mjesto u njihovim muzičkim programima, jer je jedan od najpopularnijih pravaca među najvećim konzumentima muzike – mladima. Shodno tome, cilj je da se do ljeta izbaci kompilacija, koja se sada nalazi u inicijalnoj fazi.

“Sa grupom kolega repera sam započeo rad na kompilaciji novog crnogorskog hip hopa, kako bi se sami, zajedničkim snagama izborili za veću vidljivost i predstavili javnosti od koje smo skrivani. Projekat je u inicijalnoj fazi i zato ne mogu puno da otkrivam, osim da je cilj da bude okončan do ljeta i da sam zapanjen odzivom, jer je otprilike 90 odsto aktivnih crnogorskih repera entuzijastično pokazalo zainteresovanost da učestvuje – očekivanja su bila da nas bude sedam-osam, ali prema trenutnom stanju biće dvocifren broj izvođača”, poručio je Poetik.

Izvor: V.K., portal Standard; mulj.net