08-09-2020

U septembru više gostiju nego tokom glavne sezone

Od Jaza do Buljarice, prema posljednjim podacima Turističke organizacije Budve (TOB), boravi oko 8,3 hiljade gostiju, što je daleko više nego tokom glavne turističke sezone.Vijesti pišu da je to četiri puta manje u poređenju sa prošlom godinom. Ipak, takvi podaci ohrabruju, ako se uzme u obzir da je trenutna popunjenost kapaciteta daleko veća nego u junu, julu, pa čak i avgustu.

Otvaranjem granica donekle se ublažio turistički kolaps, pa trenutno u Budvi u hotelima, kako su Vijestima kazali iz TO Budve, boravi 5,5 hiljada gostiju, dok je 2,8 hiljada u privatnom smještaju.

“Kada je u pitanju struktura, u našem gradu borave turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Kosova, Bjelorusije i Rusije”, naveli su u lokalnoj turističkoj organizaciji.

U TO Budva su optimisti da će predstojeći period biti srećniji, bezbjedniji i uspješniji za sve građane.

“Tokom jula, bez obzira na simbolične brojke, turisti iz susjedne države su bili na četvrtom mjestu, iza domaćih gostiju, te Ukrajine i Bjelorusije. Tokom avgusta, gosti iz Bosne i Hercegovine postaju dominantni i čine skoro trećinu u ukupnom broju dolazaka i noćenja. U hotelskom smještaju čine najbrojnije goste i to u najkvalitetnijim i visokorangiranim luksuznim hotelima na samoj obali”, saopštili su iz TO Budve.

Otvaranjem granica sa Srbijom primjetno je, kako su dodali, povećanje broja gostiju i sa tog, veoma značajnog tržišta, kako u privatnom smještaju, tako i u hotelima i pored toga što predstoji period postsezone koji je više karakterističan za dolazak gostiju sa zapadnoevropskog tržišta.

Kako su naveli, pored gostiju iz regiona, tokom ovogodišnjih ljetnjih mjeseci u hotelima su najbrojniji bili turisti iz Ukrajine i Bjelorusije.

“Turisti iz zemalja zapadne Evrope prisutni su, ali u znatno manjem broju. Nažalost, posljednju deceniju najbrojniji budvanski gosti - Rusi, ovoga ljeta zbog zatvorenih granica nijesu bili u prilici da uživaju u svim blagodetima ljepote naše prirode, zbog kojih je veliki broj ruskih porodica i odlučio da baš ovdje ostane da živi. Turistička privreda, ipak, još se nada da će iz Rusije krenuti avio letovi, jer sva istraživanja govore da postoji veliko interesovanje njihovih građana”, naveli su iz TOB-a.

Očekivanja su, kako su rekli, usmjerena i ka zapadnoevropskom tržištu.

Na teritoriji Srbije, kako su naveli u TO Budva, u toku je intenzivna outdor i PR kampanja sa prepoznatljivom porukom “Budva, ljubav koja traje”.

“Promocija našeg grada je primjetna i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. U saradnji sa hotelijerima, ugostiteljima, turističkim agencijama i drugim relevantnim subjektima priprema se marketing strategija za 2021. godinu, naravno, pod uslovom da naredna godina bude godina oporavka“, naveli su u TOB-u.