18-10-2021

Udruženje podstanara: Ima li uopšte nade za preko 30.000 porodica nakon decenija podstanarstva?

NVO Udruženje podstanara Crne Gore "Moj dom" zahtijeva od ministra finasija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i Vlade Crne Gore da pod hitno donese "Maršalov plan- Evropa sada" za sve one koji su nezaposleni i koji su pritom podstanri.

Udruženje podstanara: Ima li uopšte nade za preko 30.000 porodica nakon decenija podstanarstva? | Radio Televizija Budva

Ilustracija

Kako ističu, ne smiju dozvoliti da podstanari u Crnoj Gori kao mnogo puta do sada ostanu izvan planova ministarstva tj. same Vlade Crne Gore.

"Podstanari, kojih u Crnoj Gori ima neoprostivo previše, su najugroženija socio/ekonomska grupa građana. Veliki broj njih su samohrani roditelji, penzioneri, lica sa posebnim potrebama ili su to njihova djeca, raseljena lica itd. Insistiramo na tome da se država odmah pozabavi sa ovim ogromnim problemom. Krajnje je nehumano obećavati povećanja plata i svega ostalog, a da se pri tome ne donese plan za sve one koji ne svojom krivicom žive ispod ruba same egzistecije. Među njima ima i previše nezaposlenih i nesposobnih za rad. Šta sa njima? Gdje su ONI u novom Maršalovom planu? Ima li uopšte nade za preko 30.000 porodica koje se bore za samu egzistenciju bez riješenog stambenog pitanja nakon decenija podstanarstva? Podsjećamo da ni nakon godinu dana nade da će se nešto promijeniti po pitanju podstanara i uopšte po pitanju socijalne stanogradnje, niti jedna cigla nije ozidana", navode iz Udruženja.

Kako dodajuk, ako želimo evropsku Crnu Goru i evropski prosperitet za sve njene građane ne možemo dozvoliti da svaki sedmi, osmi, građanin iste države bude podstanar i to bez nade da će ikada država riješiti ovaj problem".

"Podsjećamo da Evropa sada ima već riješena ova pitanja. Maršalov plan mora važiti za sve građane ove države, a ne samo za dio njih, osim ako se ne radi o samo još jednom lažnom obećanju kojih su se barem podstanari u ovoj državi naslušali sve ove godine i decenije. U tom slučaju, barem podstanri u ovoj državi će znati dati odgovor", zaključuje se u saopštenju.