11-03-2020

Ugovor o zakupu zemljišta za vjetroelektranu na Brajićima ovog mjeseca

Potpisivanje ugovora o zakupu zemljišta za potrebe izgradnje vjetroelektrane na Brajićima očekuje se ovog mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, prenosi agencija Mina.



Budući energetski objekat gradiće konzorcijum njemačke kompanije WPD i crnogorske firme vjetroelektrana Budva koji je, kako je utvrdila Tenderska komisija, jedini dostavio formalno ispravnu i tehnički prihvatljivu ponudu, te za izgradnju vjetroparka ponudio 101,3 miliona eura.

“Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da formira Komisiju za pregovore po Nacrtu ugovora o zakupu zemljišta u svojini države za izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Brajići, u opštinama Budva i Bar, sa prvorangiranim ponuđačem konzorcijumom WPD Brajići”, rekli su iz Ministarstva Dnevnim novinama.

Po zaključku Vlade, Ministarstvo je formiralo Komisiju i počelo postupak pregovora. Pregovori o usaglašavanju teksta su u toku i veći dio ugovora je usaglašen, te se potpisivanje očekuje u martu.

Konzorcijum WPD Brajići zakupiće zemljište na 30 godina i za to vrijeme uplatiti državi, kako je to kazao izvršni direktor Vjetroelektrane Budva Golub Senić, 16,5 miliona eura, odnosno oko 550 hiljada eura na godišnjem nivou.

On je ranije Dnevnim novinama rekao da se početak izgradnje očekuje u junu ili julu. Rok za završetak vjetroelektrane i početak proizvodnje struje je, kako je dodao, tri godine od potpisivanja ugovora.

“Nećemo čekati tri godine, već ćemo se truditi da projekat završimo što prije”, naveo je ranije Senić.

Prema njegovim riječima, u projekat će biti uključeno više od 200 ljudi. Predviđeno je i 21,6 miliona eura učešća domaćih kompanija.

U utvrđenoj rang listi ponuđača navodi se i da je konzorcijum ponudio i 235,46 hiljada kvadrata za izgradnju.

Instalisana snage buduće elektrane je 100,8 megavati.

Kako je Senić ranije najavio, na Brajićima će biti 18 vjetroturbina koje će izraditi danska kompanija Vestas.

“Izabrali smo dansku kompaniju Vestas koja jedina u svijetu proizvodi turbine od 5,6 megavati i vodeća je u svijetu u proizvodnji turbina”, rekao je Senić.

On je dodao i da se izgradnja nove elektrane neće odraziti na račune za električnu energiju, te da će vjetropark raditi po tržišnom principu.