24-05-2019

Ukida se naknada za OIE od 1. juna

Vlada će od 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) 1 koju su građani do sada plaćali, pri čemu neće davati nove koncesije na male hidroelektrane (mHE).

Ukida se naknada za OIE od 1. juna | Radio Televizija Budva

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da je riječ o naknadi za OIE koja se obračunavala svim domaćinstvima na iznos do 300 kilovat sati (kWh) i koju su građani plaćali do sada od jedan do pet odsto iznosa u zavisnosti od potrošnje.

„Iznos sredstava potrebnih za pokrivanje iznosa umjesto građana plaćaćemo iz budžeta, iz sredstava prukupljenih od zagađivača. Smatramo da time na održiv način sistematski obezbjeđujemo finansiranje proizvodnje iz čistih izvora energije, a na račun zagađivača, a ne potrošača“, kazala je Sekulić nakon sjednice Vlade.

Ona je podsjetila da je prosječan račun u prošloj godini iznosio 34,36 EUR, što znači da će građani koji su trošili prosječno, nakon 1. juna imati pojeftinjenje od nekih pet odsto.

„Poslije 1. juna u slučaju odabira plavog paketa imaćete umanjenje od pet odsto“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da će u slučaju da građani ne izaberu nijedan od tarifnih paketa, nakon promjene cijena struje 1. juna, oni koji su trošili do 300 kWh prosječno godišnje imaće umanjenje od preko 2,5 odsto.

"Oni koji su trošili od 600 do 900 kWh imaće uvećanje od 0,1 odsto ili 0,98 odsto“, precizirala je Sekulić.

Prema njenim riječima, ukoliko potrošači izaberu "plavi paket" Elektroprivrede (EPCG), koji omogućava smanjenje ako se potroši do 300 kWh električne energije, na računu od oko 32 EUR biće umanjenje preko pet odsto.

„Ukoliko vam je prosječni račun oko 64 EUR, odnosno prosječna potrošnja na nivou godine oko 600 kWh, takođe ćete imati umanjenje od 0,15 odsto, dok će za prosječni račun od 900 kWh biti uvećanje od 1,72 odsto“, navela je Sekulić.

Ona je dodala da se poskupljenje može očekivati na prosječnom računu od preko 90 EUR u iznosu od 0,98 odsto u standardnom paketu do 3,5 odsto u „crvenom“.

„Teško da jedno prosječno domaćinstvo u Crnoj Gori može na nivou godine imati prosječan račun veći od 90 EUR“, rekla je Sekulić.

Ona je kazala da je danas dogovoreno da Vlada nastavi trend koji je uvela, a odnosi se na to da neće davati nove koncesije na mHE.

„Prilikom razvoja OIE ćemo nastaviti praksu davanja u zakup državnog zemljišta bez odobravanja povlašćenih cijena električne energije nego po tržišnim principima“, rekla je Sekulić.

Ministarstvo ekonomije je, kako je dodala, dobilo od Vlade nalog da preispita svu dokumentaciju u vezi sa postojećim ugovorima u vezi sa mHE, kako bi se utvrdilo da li je nakon davanja koncesija nastao bilo kakav propust od neke druge institucije i da li se ugovor realizuje na osnovu ispravne i mjerodavne dokumentacije, kako bi mogli donijeti odluku o daljim koracima.

Sekulić je kazala da očekuje da će se graditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja, ali ne po svaku cijenu i na način kako je bilo planirano.

„Jako je važno da kompletan elektroenergetski sistem u Pljevljima bude vitalan i funkcionalan i da doprinosi elektroenergetskom sistemu Crne Gore, ali to ne znači da drugi blok mora biti građen po svaku cijenu i na način kako je bilo planirano“, rekla je Sekulić.

Ona je dodala da su u prethodnom preriodu sagledane sve varijante, ali da se još nije došlo do optimalne.

„Vjerujem da će se drugi blok graditi, ali ne na 250 megavati i isključivo na lignit“, poručila je Sekulić.

Ona smatra da te tehnologije ne mogu obezbijediti finansiranje respektabilnih finansijskih institucija, kao i da treba sagledati mogućnosti korišćenja biomase.

„Treba sagledati sve aspekte prilikom donošenja odluke. Mislim da ćemo obezbijediti minimum 20 do 30 god životnog vijeka termoenergetskom kompleksu u Pljevljima, što podrazumijeva produžetak funkcionisanja Rudnika uglja i nastavak funkcionisanja TE“, saopštila je Sekulić.

Ona je podsjetila da je Vlada prošle godine procijenila da je produženje životnog vijeka postojećeg bloka TE veoma važno.

EPCG je, u skladu s tim raspisala konkurs, dobila ponude i potpisala ugovor o izradi idejnog projekta, na osnovu kojeg se, prema riječima Sekulić, svakog dana može očekivati raspisivanje tendera za izvođenje radova kompletne ekološke rekonstrukcije i toplifikacije Pljevalja.